Київ. 19 березня. УНІАН. Вітчизняні юристи попереджують про необхідність дотримання прав інтелектуальної власності Союзу європейських футбольних асоціацій (УЄФА) під час підготовки та проведення в Україні фінальних матчів Чемпіонату Європи з футболу Євро-2012.

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН заявив голова Державного департаменту інтелектуальної власності Микола ПАЛАДІЙ.

Він повідомив, що товарний знак “ЄВРО 2012” зареєстрований УЄФА в нашій державі і перебуває під її захистом. М.ПАЛАДІЙ зазначив, що належний захист інтелектуальних прав є однією з головних вимог УЄФА до України як приймаючої чемпіонат сторони.

Відео дня

Питання об’єктів інтелектуальної власності під час проведення спортивних змагань, зауважив зі свого боку керуючий партнер юридичної фірми “Magisters” Олег РЯБОКОНЬ, є дуже важливим, оскільки комерційна вигода УЄФА якраз і знаходиться у використанні прав на об’єкти інтелектуальної власності. Водночас, додав він, головною проблемою в нашій країні є нерозуміння громадянами того, що об’єкт інтелектуальної власності - це власність.

“На своєму життєвому рівні ми не зважаємо на такі речі, які є нематеріальними... Ми думаємо, що маємо такі ж самі права на будь-яку назву, як і той власник, який заявляє про свої права на неї”, - сказав О.РЯБОКОНЬ. Саме тому, за його словами, УЄФА вже зараз, задовго до чемпіонату починає проводити роз’яснювальну роботу в Україні через своїх представників, щоб не допустити порушень своїх прав під час турніру.

О.РЯБОКОНЬ повідомив, що сьогодні вже є багато недобросовісних комерсантів, які намагаються використати товарні знаки УЄФА для власної вигоди (отримання прибутку). Є також спроби незаконно зареєструвати товарні знаки, які відображають символіку УЄФА, проте Держдепартамент своєчасно викриває такі спроби і проводить консультації з УЄФА, щоб визначити, наскільки та чи інша спроба відповідає угоді між Україною та УЄФА щодо проведення Євро-2012.

Крім того, українська сторона вивчає та узагальнює досвід захисту інтелектуальних прав УЄФА країнами, які проводили Євро раніше, і зокрема нормативно-правову базу. В цьому питанні встановлено, що вітчизняне законодавство в цілому відповідає європейським вимогам і задовольняє УЄФА, потрібні лише незначні зміни. Саме над ними, за дорученням уряду, і працює Держдепартамент інтелектуальної власності спільно з юридичною фірмою “Magisters”.

Як зауважив М.ПАЛАДІЙ, до 30 червня проект відповідних змін до законодавства буде розроблено і внесено на затвердження уряду і Верховної Ради. Водночас він зазначив, що наразі в нашій державі існує відповідальність за порушення прав інтелектуальної власності, в тому числі й кримінальна.

Однією із специфік майбутнього турніру є те, що він проводитиметься в короткий термін і вимагатиме швидкого реагування на порушення. Для того, щоб досягти цієї мети, юристи мають намір провести низку семінарів, щоб роз’яснити правоохоронцям, що належить до інтелектуальної власності і яким чином її захищати. Окремо вони планують організувати подібний захід для представників ЗМІ.

Підводячи підсумок, голова Держдепартаменту інтелектуальної власності висловив переконання, що права інтелектуальної власності УЄФА на Євро-2012 в Україні будуть достатнім чином захищені, і “все буде не гірше, ніж в інших країнах, де проходив чемпіонат”.