Київ. 18 березня. УНІАН. На думку екс-міністра фінансів України Віктора ПИНЗЕНИКА, сьогодні необхідно кардинально змінити структуру витрат Держбюджету.

Про це він заявив сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

Так, відзначив екс-міністр, якщо у витратах загального фонду зведеного бюджету 2008 року кошти на оплату праці, грошове забезпечення, пенсії і соцдопомогу становили 55,2%, то в бюджеті 2009 року – 63,6%. На капітальні витрати передбачено 0,5% проти 7,1% в 2008 році, що створює додатковий негативний чинник впливу на економіку у зв`язку з обмеженням споживання сектору державного управління.

Відео дня

За словами В.ПИНЗЕНИКА, сьогодні Держбюджет не спроможний надати достатню підтримку економіці. При цьому для того, щоб забезпечити вихід з кризи, самих лише змін у бюджеті буде замало. Таким чином, йдеться про комплекс заходів із стабілізації економічної ситуації, зокрема використовуючи ресурс Держбюджету.

«Серйозну підтримку економіці повинен був би надати бюджет, але є одна проблема – бюджет це зробити сьогодні не спроможний, і лише змінами в бюджеті провести такі заходи неможливо. Зміни до бюджету можуть бути лише продуктом ряду системних рішень, які дають змогу звільнити ресурс для бюджету», - сказав В.ПИНЗЕНИК.

Він наголосив, що сьогодні говорити про додаткове податкове навантаження на економіку не можна, оскільки такі дії можуть стати для неї згубними.

Таким чином, за словами екс-міністра, шукати можливості для збалансування бюджету з боку доходів сьогодні неможливо, і основний ключ розв’язання проблеми лежить саме в перерозподілі витрат Держбюджету.

В.ПИНЗЕНИК вважає, що сьогодні додатковий ресурс для Держбюджету можна одержати за рахунок збалансування Пенсійного фонду (ПФ), так, Фонд має здійснювати витрати виключно в рамках власних надходжень. Також необхідно провести оптимізацію й інших фондів соціального страхування і реформувати систему пільг, зокрема ввести прив`язку до доходів громадян.

Крім того, він вважає за необхідне поступове приведення цін на газ і комунальних тарифів у відповідність з реальними витратами, поетапну відміну перехресного субсидування окремих секторів економіки, зокрема залізничного транспорту, і швидку приватизацію шахт.

Дані заходи, за словами В.ПИНЗЕНИКА, дадуть змогу суттєво змінити в першу чергу баланс бюджету, що дуже важливо для макроекономічної стабільності, а з іншого боку - змінити структуру витрат, з тим аби спрямувати їх на ті сектори економіки, які на сьогодні постраждали найбільше і при цьому «можуть дати швидкі паростки економічного зростання». Йдеться про будівництво і металургію.

Одержаний у результаті вказаних вище заходів ресурс екс-міністр пропонує направити на будівництво і ремонт доріг, мостів загальнодержавного і місцевого значення, будівництво об`єктів інфраструктури для проведення Євро-2012, ремонт і модернізацію комунального господарства, будівництво нових ЛЕП і модернізацію генеруючих компаній.

Також В.ПИНЗЕНИК вважає за доцільне ввести на 2 роки (2009-2010 рр.) пряме субсидування придбання житла через здешевлення тіла кредиту: 20% - в 2009 році і 10% - в 2010 році.

«Мета цього рішення - дати поштовх відновленню кредитування громадян, того кредитування, яке в минулі роки давало добру економічну динаміку у ряді секторів економіки», - наголосив В.ПИНЗЕНИК.

Ще одним напрямом оздоровлення економіки, за його словами, є формування потенціалу зростання через можливості приватного інвестування, які в існуючих умовах обмежені. Такі можливості існують в аграрному секторі і видобутку корисних копалин, для чого необхідно відмінити мораторій на продаж земель сільгосппризначення і встановити виключно аукціонний продаж прав на розвідку і видобуток корисних копалин (базових копалин).

«Це привабливі сектори, відносно невеликі обсяги інвестицій, які можуть зайти до України за створення необхідних для цього умов» - відзначив ПИНЗЕНИК.