Київ. 18 березня. УНІАН. Оздоровлення банківської системи є основою для виходу економіки з кризи.

Таку думку сьогодні на прес-конференції в УНІАН висловив екс-міністр фінансів України Віктор ПИНЗЕНИК.

Він зазначив, що відновлення нормальної роботи банківської системи є фундаментальною основою відновлення споживання, припинення падіння національної економіки та подальшого її відродження.

Відео дня

За словами В.ПИНЗЕНИКА, для нормалізації роботи українських банків необхідно вирішити питання їх рекапіталізації. При цьому він вважає, що приватні інвестори мають брати участь у рекапіталізації банку на пріоритетній основі.

«Держава має брати участь у рекапіталізації тільки у разі, якщо приватних коштів для цього немає. То мережа не мета влади, уряду одержати контроль над банком, це вимушений захід у тих випадках, коли немає приватних коштів» - вважає В.ПИНЗЕНИК.

Він також зазначив, що відповідальність за ситуацію в банках насамперед мають нести акціонери. «Кошти, які уряд витратить на рекапіталізацію, повинні йти на підтримку, на порятунок банків, а не акціонерів з тим, щоб у разі подальшого продажі пакета акцій, що належить державі, через два-три роки, коли країна вийде з кризи, ці гроші мають повернутися, оскільки це гроші громадян України і мають повернутися в розмірах, навіть більших, ніж було витрачено на рекапіталізацію», - зазначив В.ПИНЗЕНИК.

За його словами, сьогодні необхідно визначити швидку процедуру ліквідації несистемних банків. «Банки, які не є системними і які не несуть на собі ризики системних метастаз для інших банків або секторів економіки, мають ліквідовуватися швидко, - додав В.ПИНЗЕНИК. - Банк не ліквідовують, коли вже ліквідовувати нічого, банк ліквідовують (доцільно ліквідовувати – УНІАН) тоді, коли ще «живі» активи».

Крім того, він вважає за доцільне спростити процедуру злиття і поглинання банків, провести добровільну реструктуризацію зобов`язань за кредитами, а також запровадити заявний принцип змін до статутного капіталу банків, акціонерами яких є інші банки, банківські групи та інші структури, котрі вже пройшли всі необхідні перевірки контролюючих органів.

На думку В.ПИНЗЕНИКА, сьогодні для відновлення довіри населення до банків необхідно скасувати обмеження на зняття депозитів, по мірі рекапіталізації банків, зокрема, можливо, за окремими банками чи групам банків.