Київ. 18 березня. УНІАН. Колишній міністр фінансів України Віктор ПИНЗЕНИК вважає, що підвищення ставок акцизного збору на тютюнові виробі повинно здійснюватися в рамках узгодженої політики із сусідніми країнами.

Про це В.ПИНЗЕНИК заявив сьогодні на прес-конференції в УНІАН на тему “Українська криза: стан, діагностика і лікування”.

“Я допускаю таке рішення”, - сказав екс-міністр, коментуючи сьогоднішню підтримку Верховною Радою України у першому читанні законопроекту щодо збільшення акцизів на тютюнові вироби.

Відео дня

Разом з цим, на думку В.ПИНЗЕНИКА, “єдина проблема, яка тут виникає, і на яку треба реагувати завжди, є відповідність ставок акцизів у суміжних країнах”.

В.ПИНЗЕНИК нагадав, що Україна вже неодноразово мала проблему із активізацією контрабанди тютюнових виробів. Зокрема, на думку екс-міністра, це особливо було відчутно 5-6 років тому.

“Якщо акцизи із сусідніми країнами є більш-менш відповідним, то таке рішення (про підвищення акцизних зборів на тютюн – УНІАН) необхідно приймати. А якщо політику з підвищення акцизів узгодити з основними партнерами-сусідами – це Росія, Білорусь, Молдова – то цей крок може дати ще більше надходжень до бюджету”, - підсумував В.ПИНЗЕНИК.

Як повідомляв УНІАН, сьогодні, 18 березня, Верховна Рада України ухвалила у першому читанні проект Закону “Про внесення змін до Закону України “Про ставки акцизного збору на тютюнові вироби”.

Водночас, виробники сигарет та експерти заявляють, що законопроект про різке підвищення акцизу на тютюнові вироби може посилити кризу та «вбити бізнес».

Як заявив перший заступник голови Комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики, депутат від Партії регіонів Микола КРУГЛОВ, «законопроект №4202 не наповнить бюджет, а лише збільшить виробництво контрафактної тютюнової продукції. Якщо цей законопроект буде прийнято, то контрабанда тютюнових виробів зросте в рази. На початку 1990-х вже таке було по всій Україні і, зокрема, в Миколаївській області, де я був губернатором. Тоді контрафактну та контрабандну продукцію реалізовували бабці та дідусі, і з ними боротись було неможливо. Так буде і зараз. Додайте ще масу безробітних, які також до цього можуть долучитись».