Київ. 16 березня. УНІАН. Від сьогодні розпочато прийом творів для участі у десятому щорічному всеукраїнському літературному фестивалі “Просто так”.

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН повідомив письменник, член журі фестивалю Валерій НЕЧИПОРЕНКО.

За його словами, взяти участь у фестивалі може кожен бажаючий, оскільки склад претендентів не обмежується ні віком, ні рівнем освіти, ні мовою написання творів. Літератори можуть надсилати свої роботи за адресами: lit09@ukr.net і Київ-1, а/с-337. У першу чергу розглядатимуться ті, що надійдуть електронною поштою.

Відео дня

Єдиними вимогами до творів є вживання лише літературної мови, без ненормативної лексики, та їхня новизна – твір має бути написаний не раніше, ніж два роки тому.

Експерти і журі фестивалю прийматимуть і розглядатимуть роботи-претенденти з 16 березня по 6 травня, після чого буде визначено 10-20 творів, авторів яких запросять на фінальне дійство, що відбудеться 16 травня у Коростені Житомирської області. При цьому автор, наголосив В.НЕЧИПОРЕНКО, має обов’язково бути присутнім та особисто прочитати свій твір перед іншими учасниками та журі.

Переможці фестивалю визначатимуться у шести номінаціях - поезія, проза, літературна критика, гумор і сатира та твори для дітей. В окрему номінацію виділена творчість самих дітей (до 16 років). У кожній номінації, після виступів усіх учасників, журі визначить переможців, які отримають премії та цінні призи.

Усі номінанти, незалежно від жанру, зможуть поборотися за гран-прі, який цього року складається з 1 тисячі гривень і нетбука фірми “ДіаВест“. Водночас організатори зауважують, що грошова премія може збільшитися, оскільки пошуки спонсорів та переговори з ними тривають.

Цього року, повідомив В.НЕЧИПОРЕНКО, 15 травня, напередодні фінальної частини фестивалю, вдруге пройде мистецька акція “Література свіжого повітря“. У мальовничій місцині на околиці Коростеня, на березі річки Уж, усі бажаючі можуть зібратися і продемонструвати свої творчі досягнення, а переможці, визначені самими ж учасниками, отримають можливість вийти на “велику” фестивальну сцену і на рівні з іншими позмагатися за премії і призи.

Заключне засідання журі відбуватиметься у присутності журналістів.

Твори переможців цього року організатори планують вперше опублікувати – спочатку на сайті фестивалю, litfest.org.ua, а пізніше, за підтримки спонсора, і окремим друкованим виданням.

Як підкреслив В.НЕЧИПОРЕНКО, головною метою фестивалю є популяризація сучасної української літератури і створення умов письменникам для обміну думками та пошуку нових творчих ідей і художних образів. І цю мету, на його погляд, вдається реалізувати – кількість учасників щороку зростає, а підтримка спонсорів у цей важкий рік економічної кризи свідчить про супільну підтримку вітчизняної літератури.

Щорічний всеукраїнський літературний фестиваль “Просто так” проходить за підтримки міської влади Коростеня, тижневика “Дзеркало тижня“ та вітчизняного виробника комп’ютерів фірми “ДіаВест“. Інформаційні спонсори фестивалю – “Дзеркало тижня“, “Літературна Україна“ та інформаційне агентство УНІАН.

Довідки та подробиці стосовно участі у фестивалі можна отримати на його інтернет-сайті та за адресою lit09@ukr.net