Київ. 16 березня. УНІАН. Асоціація теплотехнічних компаній України (АТКУ) пропонує зняти заборони на встановлення систем автономного опалення в Україні.

Про це повідомив голова АТКУ Віталій ЯКОВЕНКО сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

“Міністерству ЖКГ, найімовірніше, необхідно змістити фокус від умираючого житлово-комунального господарства і теоретичних міркувань як його врятувати, до потреб українців. Міністерство ЖКГ повинне дати людям право вибору: користуватися централізованим опаленням або переходити на автономне опалення. І для цього не потрібно мільйони, тим більше мільярди. Для цього потрібна політична воля, а саме: зняти всі заборони і обмеження, які були введені у 2006 році, на автономне опалення», - сказав він.

Відео дня

В.ЯКОВЕНКО вважає, що для багатьох міст новий опалювальний сезон у кінці цього року може не розпочатися через кризу неплатежів.

За даними голови АТКУ, в нашій країні лише декілька міст можуть утримувати у нормальному стані свої теплові мережі: Київ, Донецьк, Дніпропетровськ, Харків. Це міста, в яких щорічно великі інвестиції прямували на модернізацію котельних і перекладання теплопроводів. У решті міст теплокомуненерго знаходяться на дотації, не розвиваються, не модернізуються, росте рівень зношення, який у більшості міст вже перейшов точку неповернення, додав він.

“Українці не задоволені температурою радіаторів в опалювальний період, не задоволені температурою води, яка ллється з їхніх кранів. І як наслідок, не варто дивуватися тією кризою неплатежів, яку ми стали відчувати з середини минулого року, коли майже на мільярд зросла заборгованість населення за одержані комунальні послуги. Це протест рядового українця проти недосконалої роботи теплокомуненерго і надання неякісних послуг», - вважає В.ЯКОВЕНКО.

На його думку, для українців автономне опалення гарантує комфортні умови мешкання – тепло і гарячу воду у будь-який час року і в будь-яких обсягах. Для держави – це скорочення обсягу експорту газу, зняття соціальної напруженості у малих містах, збільшення кількості людей, зайнятих у цій сфері, поліпшення платіжної дисципліни, скорочення багатомільярдних дотацій на галузь для теплокомуненерго.

В.ЯКОВЕНКО зазначив, що відмовитися від централізованого опалення можуть собі дозволити забезпечені люди. Якщо щомісячний платіж при централізованому опаленні для квартири площею 100 кв. м становить близько 1 тис. грн., то при автономному опаленні сім`я, що проживає на аналогічній площі, платитиме за опалення близько 600-750 грн.

За його даними, встановлення системи автономного опалення в 100-метровій квартирі обійдеться в 20-25 тис. грн.

За даними генерального директора АТКУ Дениса РИНДІНА, безпеку встановлення систем автономного опалення можна забезпечити, використовуючи димарі, якими обладнані 60% будівель. Крім того, економія енергоносіїв у разі використання автономного опалення порівняно з централізованим становить 30%.

Довідка УНІАН. Асоціація теплотехнічних компаній України (АТКУ) створена у лютому 2009 року. На сьогодні до її складу входять близько 450 компаній, що працюють у сфері автономного опалення.