Київ, 16 березня. УНІАН. Результати місцевих виборів свідчать про розчарування виборців у правлячих та парламентських партіях.

Таку думку висловив сьогодні на прес-конференції в УНІАН голова правління Комітету виборців України Ігор ПОПОВ.

“Політична та економічна криза в Україні призвела до розчарування виборців у партіях, які зараз представлені в органах влади. У першу чергу, це впливає на падіння популярності найбільших партій, представлених у парламенті. Останнім часом їхні дії свідчать, що великі парламентські політичні сили починають уникати прямих виборів”, - сказав І.ПОПОВ.

Відео дня

Пояснюючи свою позицію, він нагадав про спробу скасувати вибори до Тернопольскої обласної ради, а також про ініціативу продовжити термін повноважень діючих міських голів ще на рік. “Крім того, зараз говорять про скасування прямих виборів Президента через конституційну реформу. Якщо всі ці ініціативи будуть реалізовані, то найближчі загальні вибори можуть відбутися лише через два роки – і це будуть місцеві вибори у березні 2011 року”, - вважає голова правління КВУ.

У свою чергу, речник КВУ Олександр ЧЕРНЕНКО додав, що 15 березня в Україні проходили вибори у 85 адміністративних одиницях у 23 областях, але найбільш резонансними стали вибори до Тернопольскої облради.

“Нічого дивного немає у тому, що “Свобода” на виборах у Тернополі стала лідером. Ця сила змогла мобілізувати свого виборця. Дещо дисонує показник “Єдиного центру” – 14%. Ми знаємо, що на загальноукраїнському рівні у них результати набагато скромніші”, - сказав він.

На його думку, такі результати виборів стали можливими через поведінку БЮТ напередодні виборів.

Водночас, О.ЧЕРНЕНКО не виключає, що, незважаючи на відмову БЮТ від участі у виборах, фракцію цієї політичної сили все ж таки буде створено у Тернопольскій облраді. “Якщо перші кандидати у депутати себе відкличуть, то у списку є ще 90 осіб. І треба, щоб усі ці 90 осіб написали заяву про відмову від депутатського мандата. А це організувати і примусити людину, яка вже бачить себе депутатом, буде важко. Я думаю, що фракція БЮТ в обласній раді буде, а в опозиції чи будуть домовлятися – покаже час”, - пояснив радник КВУ.

Як повідомляв УНІАН, 3 березня Верховна Рада відмінила проведення позачергових виборів депутатів Тернопільської облради, призначених на 15 березня.

ВО «Свобода» оскаржила це рішення, і 11 березня Окружний адміністративний суд Тернопільської області зобов’язав ТВК провести вибори до Тернопільської облради 15 березня 2009 року.

У свою чергу, БЮТ оскаржив у Львівському апеляційному суді рішення Окружного адмінсуду Тернопільської області про поновлення виборів до Тернопільської облради.

14 березня Львівський апеляційний суд зобов’язав Тернопільську територіальну виборчу комісію провести позачергові вибори до Тернопільської обласної ради 15 березня.

Водночас БЮТ заявив, що відмовляється від участі у виборах до Тернопільської облради 15 березня і закликав своїх прихильників до бойкоту цього волевиявлення.

За даними Тернопільського обласного осередку партії “Єдиний центр”, тривідсотковий виборчий на виборах до облради бар’єр долають Всеукраїнське об’єднання “Свобода”, “Єдиний Центр”, Партія регіонів, Блок Юлії Тимошенко, Блок Української Народної Партії, “Народний Союз Наша Україна” і Блок Литвина.