Київ. 13 березня. УНІАН. Громадські організації Києва заявляють про необхідність терміново збільшити ставки акцизного збору на тютюнові вироби та міцні вина для збереження здоров’я української нації.

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН заявив головний координатор громадянської кампанії “Форум порятунку Києва” Віталій ЧЕРНЯХОВСЬКИЙ.

“Головна причина постійного зростання вживання алкоголю і тютюну в Україні – це їхня доступність для кожного громадянина через надзвичайно низьку ціну”, - сказав В.ЧЕРНЯХОВСЬКИЙ. За його словами, одна пачка “Мальборо” в нашій країні коштує близько 6 грн., в Росії – 8,5 грн. (у перерахунку), а в Польщі – 33 грн.

Відео дня

Тобто в Україні найдоступніші ціни на сигарети, в той час як проблема тютюнопаління набула масштабів епідемії, підкреслив В.ЧЕРНЯХОВСЬКИЙ. За його даними, щороку в нашій державі починають курити 500 тис. молодих людей фактично у віці 11 років, а постійно курять 67% чоловіків і кожна п’ята жінка.

У свою чергу, ведуча соціального проекту «Знайдемо вихід» Першого національного каналу Наталія РОЗИНСЬКА зауважила, що ставка акцизного збору на міцні вина не переглядалася з 2004 року й на сьогодні становить 50 коп. за 1 літр, що робить особливо доступними “порошкові” вина, виробництво яких є дешевим.

“Згідно з даними статистики, за рік українці випивають 320 мільйонів пляшок вина, причому 280 мільйонів пляшок – це дешеві “порошкові” вина, тобто “шмурдяк”, - сказала вона.

Особливу небезпеку алкоголь, в тому числі й пиво, становить для молоді та юнацтва. За інформацією Н.РОЗИНСЬКОЇ, наразі 40% дітей у віці від 14 до 18 років вже системно вживають алкогольні напої.

Саме для того, щоб обмежити доступ до тютюну і алкоголю, за ініціативи громадських організацій до Верховної Ради було внесено два законопроекти, які передбачають поступове підвищення акцизів на ці групи товарів. Однак негативні висновки щодо цих законопроектів, за словами В.ЧЕРНЯХОВСЬКОГО, надало Міністерство фінансів.

У цьому він вбачає лобіювання інтересів виробників, що спеціалізуються на виробництві та торгівлі лікеро-горілчаними виробами. При цьому В.ЧЕРНЯХОВСЬКИЙ зауважив, що, за підрахунками Форуму, підвищені акцизи на тютюн і вино можуть забезпечити мільярдні надходження до держбюджету.

Як повідомив В.ЧЕРНЯХОВСЬКИЙ, активісти громадських організацій мають намір повторно звернутися з відповідною вимогою до прем’єр-міністра Юлії ТИМОШЕНКО (попереднє звернення від 10 лютого залишилося без відповіді), Ради національної безпеки та оборони та заручитися підтримкою народних депутатів.

Як зазначили організатори прес-конференції, певних успіхів у боротьбі з цими негативними явищами вони вже досягнули, домігшись законодавчої заборони зовнішньої реклами алкоголю і тютюну та участі в ній відомих українців. Наступним кроком, на їхнє переконання, має стати обмеження вільного доступу до цигарок та алкоголю.