Київ. 17 березня. УНІАН. Політологи вважають за доцільне створити в парламенті Тимчасову слідчу комісію для розслідування фактів фальсифікації виборів до Тернопільської обласної ради, щоб запобігти використанню таких технологій на виборах Президента України в 2010 році.

Як передає кореспондент УНІАН, таку думку висловив політолог Ігор ЖДАНОВ сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

«Потрібно розібратися – чи були масові фальсифікації, застосування адміністративного ресурсу, чи просто була використана технологія «втопити» будь-що БЮТ, попри ті чи інші іміджеві втрати», - сказав І.ЖДАНОВ.

Відео дня

Політолог вважає сумнівними факти високої явки виборців і високого рівня підтримки Партії регіонів і партії «Єдиний Центр». Крім того, він відзначив недостатній контроль за виготовленням і передачею виборчих бюлетенів на дільниці.

«Усе це наводить на дуже неприємні роздуми. Зараз потрібно провести нормальне розслідування, зокрема, і в судовому порядку, створити тимчасову комісію у Верховній Раді для того, щоб забезпечити нормальні вибори. Адже тернопільські вибори стали прологом до президентських виборів 2010 року, і прологом недобрим», - вважає І.ЖДАНОВ.

На його думку, на майбутніх президентських виборах будуть спроби застосувати технології, які використовувались на виборах до Тернопільської облради. «Була класична апробація методів впливу на виборця, методів незаконних. І те, що ми бачили на президентських виборах в 2004 році, буде бійкою в дитячому садку порівняно з тим, що ми побачимо на виборах 2009-2010 років», - переконаний політолог.

У свою чергу політолог Василь СТОЯКІН вважає, що вибори в Тернопільській області свідчать про руйнування системи державної влади. «Це стало результатом політики Віктора ЮЩЕНКА, який впродовж останніх чотирьох років руйнував державну владу, сподіваючись таким чином перемогти уряд і парламент. Це йому значною мірою вдалося», - сказав В.СТОЯКІН.

Політолог також не виключає, що результати виборів до Тернопільської облради стали несподіваними і для глави Секретаріату Президента Віктора БАЛОГИ.

«Я думаю, що зараз БАЛОГА сам собі кусає лікті, бо результати виявились, швидше за все, несподіваними навіть для нього. Власне, руйнування держави зайшло настільки далеко, що воно показало свою нездатність організувати вибори навіть в окремо взятій області. Я боюся, якщо зараз ми почнемо проводити президентські вибори, то вибори 2004 року видадуться дитячим виском на галявині. А результатом буде вже не чергова революція, а просто цілковита дезинтеграція системи державної влади, яка вже зараз дезорієнтована, і розвал держави. Тобто Президента ми не одержимо, а Україну втратимо. І в цьому сенсі, мабуть, меншим злом буде взагалі скасувати пост Президента», - вважає політолог.