Київ, 17 березня. УНІАН. Політологи не виключають, що коаліція підтримає кандидатуру Олега ШАМШУРА, внесену Президентом України Віктором ЮЩЕНКОМ на посаду міністра закордонних справ України.

Як передає кореспондент УНІАН, таку думку висловив політолог Ігор ЖДАНОВ сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

«Виконано один з першочергових критеріїв - це справді професійний дипломат. Не виключено, що його кандидатуру підтримають у рамках коаліції», - сказав І.ЖДАНОВ.

Відео дня

Водночас, на його думку, доля О.ШАМШУРА вирішуватиметься під час його зустрічей з фракціями Верховної Ради. «Чи зможе він знайти ту золоту середину між своєю лояльністю до Президента та професійним своїм наповненням? Я переконаний, що йому ставитимуть такі питання, наприклад, на (засіданні) фракції БЮТ, про те, чи буде він за завданням Віктора ЮЩЕНКА розсилати циркуляри про діяльність уряду? Від відповідей на такі запитання, а також від правдивості його слів, залежатиме підтримка БЮТ. На фракції НУ-НС і Партії регіонів ставитимуть аналогічні провокаційні запитання, будуть його промацувати», - пояснив він.

Своєю чергою політолог Віктор НЕБОЖЕНКО вважає, що Верховна Рада «дуже обережно поставиться» до кандидатури О.ШАМШУРА. «ЮЩЕНКО - творча людина. Він ухитрився розвалити навіть те, щоб було давно закладено, - європейську орієнтацію України. На жаль, усе, до чого він торкається, набуває якогось дивного характеру. Всі бояться, що новий міністр закордонних справ займеться політиканством, а не серйозною дипломатичною роботою. Верховна Рада дуже обережно поставиться до фігури, запропонованої ЮЩЕНКОВІ. Але не тому, що запропонована кандидатура сильного дипломата, а через те, що ніхто не знає – що задумав ЮЩЕНКО?», - пояснив політолог.

Як повідомляв УНІАН, сьогодні, 17 березня, Президент України Віктор ЮЩЕНКО вніс на затвердження парламенту кандидатуру О.ШАМШУРА на посаду міністра закордонних справ.

О.ШАМШУР з 2005 року обіймає посаду Надзвичайного та Повноважного Посла України в США.

Перший заступник лідера фракції БЮТ Андрій КОЖЕМ’ЯКІН заявив, що фракції коаліції визначатимуться з приводу підтримки кандидатури О.ШАМШУРА тільки після зустрічі з ним.