Київ. 5 березня. УНІАН. ВАТ «Турбоатом» спростовує звинувачення міноритарія - компанії з управління активами «Svarog Asset Management» - у нелегітимності призначення Віктора СУББОТІНА генеральним директором підприємства і зміни менеджменту.

Про це заявили сьогодні на прес-конференції в УНІАН заступник генерального директора з економіки і фінансів ВАТ "Турбоатом" Олексій ЧЕРКАСЬКИЙ і заступник генерального директора з кадрів і правового забезпечення товариства Дмитро НЕСТЕРЕНКО.

Зокрема, О.ЧЕРКАСЬКИЙ повідомив, що зміна генерального директора підприємства у квітні 2007 року, як і подальша зміна персонального складу представників ФДМУ у наглядовій раді товариства, відбулися на законних підставах. При цьому він зазначив, що Фонд держмайна має право замінювати своїх представників у наглядовому органі товариства без пояснення причини.

Відео дня

«Це була квота Фонду держмайна. Фонд призначає їх за окремим поданням, і має право у будь-який момент їх замінити без пояснення причини», – зазначив О.ЧЕРКАСЬКИЙ.

При цьому він підтвердив факт неможливості отримання реєстру компанії органами управління впродовж двох років, проте зауважив, що, на думку керівництва компанії, це пов`язано з фактичною підконтрольністю реєстратора структурам, афільованим з Svarog Asset Management.

«У червні минулого року «Реєстр-Холдинг (реєстратор ВАТ «Турбоатом» – УНІАН)» був фактично проданий компаніям, які афільовані зі структурами Костянтина ГРИГОРІШИНА», – зазначив О.ЧЕРКАСЬКИЙ.

Заступник гендиректора також спростував інформацію представників міноритаріїв про те, що перевіркою Контрольно-ревізійного управління, що проводилася у 2007 році, встановлені факти переведення обігових коштів підприємства на рахунки «Мегабанку».

«Вони (Svarog Asset Management – УНІАН) лише озвучують свої особисті трактування, висловлювання Євгена БЕЛИНСЬКОГО (колишній гендиректор «Турбоатому» – УНІАН), публікуючи під виглядом акту КРУ в Інтернеті свої особисті статті. За актом КРУ «Турбоатому» не було нараховано жодної копійки, не виявлено жодного порушення», – сказав О.ЧЕРКАСЬКИЙ.

В зв`язку з цим він також спростував інформацію про те, що нібито всі обігові кошти знаходяться на рахунках «Мегабанку». Він повідомив, що на сьогодні, крім «Мегабанку», підприємство обслуговується в «Укрсиббанку», «Промінвестбанку», «Укрексімбанку».

Відповідаючи на заяви міноритаріїв про неможливість одержати дивіденди, нараховані за 2006-2007 роки, через позицію нового менеджменту, О.ЧЕРКАСЬКИЙ повідомив, що в лютому на рахунки Svarog Asset Management були перераховані дивіденди в сумі 3 млн. грн. Ще у серпні 2008 року дивіденди за 2006-2007 рр. в обсязі 15 млн. грн. були перераховані державі.

Затримку з виплатою дивідендів О.ЧЕРКАСЬКИЙ пояснив процедурою переведення акцій ВАТ у бездокументну форму і трудомістким процесом дивідендного опису, складання якого було ускладнене через ненадання реєстратором реєстру.

О.ЧЕРКАСЬКИЙ також спростував інформацію про те, що нібито за позовами керівництва ВАТ «Турбоатом» блокується проведення загальних зборів акціонерів. Зокрема, він повідомив, що з 2007 року за ініціативи міноритаріїв було проведено понад 30 зборів акціонерів з ідентичним порядком денним у різних містах України. При цьому на жодному з них, за винятком останнього, не були присутні представники Svarog Asset Management, яка ініціювала їх проведення.

«Збори проводилися, про що є відповідні протоколи контрольних груп органів ДКЦПФР Запоріжжя, Криму, Києва, Харкова. Протоколами підтверджується, що збори відбувалися, але або не було кворуму, або ініціатор зборів не з’являвся», – сказав О.ЧЕРКАСЬКИЙ.

Довідка УНІАН. ВАТ «Турбоатом» створене у 1934 році і є одним з найбільших у світі виробників енергетичного устаткування. Підприємство спеціалізується на виробництві турбін для теплових і атомних електростанцій, гідравлічних турбін для гідроелектростанцій і гідроакумуляторних електростанцій, газових турбін для теплових електростанцій, парогазового устаткування й іншого енергетичного устаткування.

75,22% акцій ОАОТурбоатом» передано в управління державного концерну «Укратомпром».

«Сварог Ессет Менеджмент», яку пов`язують з Energy Standard Group російського бізнесмена Костянтина ГРИГОРІШИНА, володіє 15% ВАТ «Турбоатом». Ще близько 1% акцій належить ВАТ «Мегабанк».