Київ. 5 березня. УНІАН. Міноритарій ВАТ «Турбоатом» (м. Харків) – компанія з управління активами Svarog Asset Management - наполягає на нелегітимності призначення нинішніх органів управління товариства і вимагає від керівництва країни швидкої відставки Віктора СУБОТІНА з посади генерального директора підприємства.

Про це заявила сьогодні на прес-конференції в УНІАН представник КУА Svarog Asset Management Ганна КОРОТКА.

Зокрема, представник компанії зазначила, що Svarog Asset Management вважає незаконним призначення В.СУБОТІНА на посаду в.о. гендиректора ВАТ і зміну складу наглядової ради згідно з рішеннями ФДМУ в квітні-липні 2007 року, оскільки дані рішення не ухвалювалися на загальних зборах акціонерів компанії, які є найвищим органом управління товариства.

Відео дня

«У першому і другому випадку загальні збори акціонерів не вирішували питання обрання виконавчих органів і не вирішували питання звільнення членів наглядової ради і призначення нових членів цього органу», – зазначила Г.КОРОТКА.

Представник міноритарія також заявив, що збори акціонерів, проведені 28 серпня 2007 року, не мали повноважень на затвердження на посаді гендиректора В.СУБОТІНА і нового складу наглядової ради, оскільки були проведені за відсутності реєстру акціонерів реєстратора ТОВ «Реєстр-Холдинг». Більш того, заявила Г.КОРОТКА, Фонд держмайна видав довіреність на представлення своїх інтересів у зборах «сторонній особі».

Г.КОРОТКА зазначила, що стурбованість міноритаріїв також викликає факт, що всі оборотні кошти ВАТ «Турбоатом» переказані на рахунки до ВАТ «Мегабанк», акціонером і почесним президентом якого є В.СУБОТІН. За її словами, переказ всіх оборотних коштів компанії на рахунки банку було підтверджено актом перевірки ВАТ «Турбоатом» Контрольно-ревізійним управлінням в 2007 році.

«Донині вони перебувають в «Мегабанку» і обслуговують інтереси не акціонерного товариства, а інтереси, пов`язані з паном В.СУБОТІНИМ», – сказала Г.КОРОТКА.

Також вона заявила, що ситуація, що склалася, не дозволяє міноритарним акціонерам одержати дивіденди за 2006-2007 роки.

При цьому Г.КОРОТКА повідомила, що Svarog Asset Management звернулася до суду з позовом про стягнення дивідендів з ВАТ «Турбоатом», проте розгляд справи по суті блокується низкою інших ухвал судових інстанцій за позовами АТ. Вона уточнила, що сума дивідендів, нарахована Svarog Asset Management за цей період, має становити близько 1 млн. грн.

Г.КОРОТКА також зазначила, що ряд позовів, ініційованих ВАТ «Турбоатом», починаючи з грудня 2007 року, зробили неможливим проведення загальних зборів акціонерів компанії.

«Донині збори акціонерів на законних підставах провести неможливо через те, що існує низка ухвал, які забороняють реєстраторові надавати реєстр, зокрема, й для проведення загальних зборів», – зазначила Г.КОРОТКА.

При цьому вона зазначила, що всі запити міноритаріїв про надання обов`язкової інформації про фінансово-господарську діяльність товариства ігноруються виконавчими органами АТ.

У заяві Svarog Asset Management, поширеній на прес-конференції, наголошується, що дії нинішнього менеджменту підприємства не спрямовані на його розвиток.

«Svarog Asset Management вважає присутність В.СУБОТІНА на заводі несумісним з розвитком ВАТ «Турбоатом». Компанія використовуватиме всі законні методи для усунення менеджменту від управління ВАТ «Турбоатом». Svarog Asset Management звертається до органів центральної влади і керівництва країни з вимогою швидкої відставки В.СУБОТІНА з посади генерального директора ВАТ «Турбоатом», – наголошується в заяві.

Довідка УНІАН. ВАТ «Турбоатом» створене в 1934 році і є одним з найбільших у світі виробників енергетичного устаткування. Підприємство спеціалізується на виробництві турбін для теплових і атомних електростанцій, гідравлічних турбін для гідроелектростанцій і гідроакумуляторних електростанцій, газових турбін для теплових електростанцій, парогазового устаткування та іншого енергетичного устаткування.

75,22% акцій ВАТ «Турбоатом» передано в управління державного концерну «Укратомпром».

«Сварог Ессет Менеджмент», яку пов`язують з Energy Standard Group російського бізнесмена Костянтина ГРИГОРИШИНА, володіє 15% ВАТ «Турбоатом». Ще близько 1% акцій належить ВАТ «Мегабанк».