Київ. 4 березня. УНІАН. 68% мешканців Тернопільської області переконані, що політичні сили, які проголосували за скасування позачергових виборів до Тернопільської облради, боялися їх програти.

Про це свідчать результати соцопитування, проведеного соціологічною групою “Рейтинг”, які представив на прес-конференції в УНІАН директор соціологічної групи Олексій АНТИПОВИЧ.

Відповідно до результатів соцопитування, на запитання “Чому окремі політичні сили намагаються зірвати вибори до Тернопільської облради?” (опитування проводилось до рішення Верховної Ради України від 3 березня 2009 року про скасування виборів – УНІАН), 68% опитаних мешканців Тернопільщини відповіли, що “вони бояться програти вибори до облради”, 19% сказали, що “вони хочуть зекономити кошти державного бюджету у період кризи” і 13% не змогли відповісти на поставлене питання.

Відео дня

Також, згідно з результатами дослідження, 38% відсотків мешканців Тернопільщини планували обов’язково взяти участь у голосуванні, 30% – скоріше б взяли участь у голосуванні, 20% – назвали свої плани 50/50, 11% – не планували йти на вибори, 1% – не змогли відповісти.

Соціологи констатували, що у період виборчої кампанії найстрімкіший ріст симпатій продемонстрували ВО “Свобода” (з грудня її рейтинг в області зріс з 13,2% до 26,4%) та партія “Єдиний центр” (з 2,5 до 6,4%).

О.АНТИПОВИЧ зазначив, що зростання рейтингу “Єдиного центру” можна пояснити високим рівнем довіри до лідера списку цієї партії, голови Тернопільської обласної державної адміністрації Юрія ЧИЖМАРЯ. Головною ж причиною зростання рейтингу ВО “Свобода” соціологи вважають розчарування виборців у Блоці Юлії Тимошенко та партії “Наша Україна”. Зокрема, рейтинг БЮТ з грудня знизився з 23,9 до 15,8%, а “Нашої України” – з 12,5 до 10,1%.

Опитування проводилось 21-28 лютого, опитано 1000 мешканців Тернопільської області, похибка складає 3%.