Київ. 4 березня. УНІАН. Керівництво окремих вугільних держпідприємств вважає недоцільним проводити Всеукраїнську акцію протесту вугільників.

Про це керівництво державних підприємств «Ровенькиантрацит», «Волиньвугілля», «Луганськвугілля», «Добропіллявугілля», «Свердловантрацит» та інших повідомило сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

«Багато хто з вас не пам`ятає, а ми пам`ятаємо страйки 89-го року, до чого вони привели, до чого привели страйки 99-го року, коли були покладені цілі шахти. А за шахтами потім загинули селища і міста, і зараз доводиться все це вже 20 років відроджувати, ставити на ноги. Тому має бути діалог, оскільки мітингові пристрасті ніколи ні до чого доброго не приводили. Потрібні діалог, діалог на творчу роботу, створення робочих місць», - пояснив гендиректор ДП «Ровенькиантрацит» Юрій ЗЮКОВ. За його даними, колектив «Ровенькиантрацит» «не хоче страйків».

Відео дня

Як вважає Ю.ЗЮКОВ, уряд внесе зміни до держбюджету на 2009 р. щодо вугільної галузі. «Ми віримо в те, що уряд перегляне бюджет, адже без цього ми не зможемо прожити. Потрібен бюджет не проїдання, а створення», - зазначив він.

Як наголошувалося під час прес-конференції, проблеми з виплатою заробітної плати працівникам вугільної галузі немає. Зокрема, гендиректор ДП «Луганськвугілля» Олександр ЄРМАКОВ зазначив, що на сьогодні вся заборгованість по зарплаті в 1 млрд. грн., про яку заявлялося, погашена.

«Той, хто виносив цю постанову (про акції протесту – УНІАН), напевно, забув, що це, насамперед, ударить по шахтах», - додав він.

Під час прес-конференції також повідомлялося про введення ряду нових лав на шахтах, про плани по введенню на цей рік, що створить нові робочі місця.

Як повідомляв УНІАН, на Всеукраїнській нараді голів первинних організацій Профспілки працівників вугільної промисловості (ППВП) України і на Пленумі ЦК ППВП було прийняте рішення провести 25 березня ц.р. в Києві та в інших промислових регіонах України Всеукраїнську акцію протесту працівників вугільної промисловості. Учасники наради прийняли рішення, що 25 березня акція протесту проходитиме в Києві, куди делегують близько 1,5 тис. шахтарів з різних вугільних підприємств. Одночасно акція пройде і в регіонах, в усіх великих шахтарських містах України.

За словами голови ЦК ППВП Віктора ТУРМАНОВА, акція носить не політичний характер і націлена на вирішення економічних питань. Він зазначив, що вугільники насамперед вимагають переглянути бюджет галузі і погасити заборгованість по заробітній платі гірникам.