Майже 68% респондентів висловили готовність взяти участь у цих виборах. На старті передвиборчої кампанії (опитування проводилось наприкінці грудня) більше половини місцевих мешканців (54%) були переконані, що зараз більш за все область потребує кардинальних змін.

Наприкінці лютого 78% мешканців Тернопільщини були переконані, що дострокові вибори до обласної ради відбудуться вчасно - 15 березня 2009р. Тільки 15% не вірили в це.

На запитання : чому окремi полiтичнi сили намагаються зiрвати вибори до Тернопiльської облради?

Відео дня

Відповіді розподілилися  наступним чином: 68% переконані , що окремі політичні сили бояться  програти вибори до облради, 19%  вважають це бажанням  зекономити кошти Державного бюджету у період кризи, а 13% громадян зазначили, що їм важко відповісти.

Підтримка  БЮТ  на  виборах  до облради з грудня 2008р. зменшилася на третину, а  з часу  виборів  2006р. –  більше ніж удвічі

У період виборчої кампанії найстрімкіший ріст симпатій продемонстрували ВО «Свобода» (з грудня рейтинги зросли з 13,2 до 26,4%) та «Єдиний центр» (з 2,5 до 6,4%). Щодо останнього варто зазначити, що відносно високий рівень довіри до лідера списку – голови ОДА Ю.Чижмаря (16%) дозволяв розраховувати ЄЦ на більші електоральні дивіденди від кампанії.

Замикає прохідну частину Блок Литвина. Шанси поборотися за представництво в облраді мали також УНП, «Пора» та «Партія регіонів», рейтинг яких близький до прохідного бар’єру.

Головна причина росту рейтингу ВО «Свободи» – розчарування виборців БЮТ та «Нашої України»). Зокрема, лише за останній місяць особистий рейтинг Тимошенко (на президентських виборах) зменшився з 25 до 17%.

Водночас опитані, які у грудні-січні не підтримували жодну політичну силу, у лютому мали намір проголосувати переважно за ВО «Свободу».

Майже дві третини опитаних вірять, що Ю.Тимошенко упродовж останніх півроку пішла на зближення з керівництвом Росії. З цим погодилися більшість прихильників усіх партій, у т.ч. і БЮТ (48%)

56% (зокрема половина з-поміж прихильників БЮТ) думають, що якщо Ю.Тимошенко заручиться підтримкою В.Путіна на президентських виборах-2010, це їй зашкодить перемогти на виборах. Третина вважають, що це їй допоможе. Водночас 69% впевнені, що від взаємних домовленостей Ю.Тимошенко і В.Путіна виграє саме останній і тільки 18% – Ю.Тимошенко.

Опитування було проведене соціологічною  групою "Рейтинг"  у період  з  21 - 28 лютого 2009 року. Було   опитано  1000  осіб,  віком понад 18 років, проживаючих у Тернопільській області. Похибка  до 3%.