Київ. 2 березня. УНІАН. Лідер депутатської групи “За Україну!” В’ячеслав КИРИЛЕНКО вважає, що вирішення проблеми місцевого самоврядування дозволить отримати реальні важелі виходу з кризи.

Про це він сказав сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

“Ми вирішили ще раз звернутися до теми місцевого самоврядування, оскільки вважаємо, що це та проблема, у випадку розв’язання якої ми можемо отримати реальні важелі виходу країни з кризи”, - сказав народний депутат.

Відео дня

На переконання В.КИРИЛЕНКА, місцеві громади, а також міські, селищні і сільські голови потребують захисту і підтримки на найвищому рівні. “Я не втомлююся про це говорити аж до того часу, поки реальні проблеми місцевого самоврядування врешті не дістануть розв’язання у парламенті, уряді і в усіх органах влади, які за це відповідальні”, - додав він.

В.КИРИЛЕНКО вважає, що найближчим часом необхідно ухвалити закони в інтересах місцевого самоврядування.

“Я далекий від того, що ми маємо переглядати всю законодавчу базу, оскільки у нас діє рамковий, абсолютно європейський закон про місцеве самоврядування. Але ми повинні вирішити незалежно від політичного забарвлення і кольору партквитків ті питання, які порушують міські голови від Львова до Донецька, від Чернігова до Сімферополя”, - переконаний він.

Зокрема, йдеться про внесення змін до Бюджетного кодексу, ухвалення закону про місцеві податки і збори та закону про Асоціацію місцевого самоврядування.

“Також необхідно розблокувати фінансові можливості місцевого самоврядування не тільки у плані збільшення місцевих податків, які лишаються на місцях повністю, а й у плані надання права на запозичення і по суті зовнішню діяльність місцевим громадам”, - додав депутат.

В.КИРИЛЕНКО також висловив переконання у тому, що політичні баталії, які відбуваються у Києві, не повинні позначатися на місцевій владі, а такі тенденції, за його словами, є.

Він також сказав, що група “За Україну!” буде пропонувати варіант змішаної системи виборів до Верховної Ради і, очевидно, варіант змішаної системи для місцевих виборів. “Хоча в групі “За Україну!” дискусія продовжується, у нас багато прихильників мажоритарної системи на місцевих виборах”, - додав він.

Група “За Україну!” також наполягатиме на тому, щоб ті питання, які не вирішені у бюджеті 2009 року щодо місцевого самоврядування, були внесені урядом і парламент проголосував зміни до бюджету на цей рік, додав В.КИРИЛЕНКО.