Київ. 24 лютого. УНІАН. Загальноукраїнський трудовий рух “Солідарність” (ЗТРС) вимагає від української влади змінити існуючу політичну систему держави.

Про це йдеться у листі-зверненні “Солідарності” до Верховної Ради, що був оприлюднений сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

“Загальноукраїнський трудовий рух “Солідарність” ініціює загальноукраїнський громадський протест проти існуючої системи влади, яка генерує тотальну корупцію та розвал держави. Всім вже ясно, що треба міняти не політиків, а формат відносин між державою та суспільством”, - наголосив глава правління ЗТРС Віктор ГОРОБЧУК.

Відео дня

Він поінформував, що очолювана ним громадська організація направила до Верховної Ради лист-звернення, у якому в ультимативній формі народним депутатам запропоновано до 21 березня 2009 року змінити існуючу в державі політичну систему.

Зокрема, “Солідарність” вимагає від народних депутатів внести зміни до Конституції України, які б скасували політичну реформу 2004 року і дали можливість розпочати судову реформу (на думку ЗТРС, суддів повинен обирати і відкликати народ, а судова гілка влади повинна стати незалежною); створити таку виборчу систему, за якою депутати обиратимуться безпосередньо у виборчих округах; встановити прозору, нескладну і доступну процедуру відкликання депутатів усіх рівнів; негайно провести децентралізацію бюджетної системи на основі раціонального бюджетного розподілу, виходячи з міжбюджетного балансу у співвідношенні 70 на 30 на користь місцевих громад; прийняти державну програму “Повернення на батьківщину українських трудових мігрантів”.

За словами В.ГОРОБЧУКА, якщо народні депутати не захочуть діяти в інтересах українського суспільства, ЗТРС буде змушений звернутися до Президента з пропозицією використати своє право на введення в державі надзвичайного стану на термін, необхідний для проведення зазначених реформ.

“У випадку, якщо і народні депутати, і Президент не підтримають наших законних ініціатив, “Солідарність” залишає за собою право в межах діючого законодавства і Конституції виступити з пропозицією про оголошення загальноукраїнського референдуму з цих питань, які є першочерговими для подальшого реформування і розвитку держави”, - підсумував В.ГОРОБЧУК.