Київ. 20 лютого. УНІАН. Підприємці Черкаської області підтримують Всеукраїнський страйк вантажоперевізників. Про це представники ініціативної групи черкаських підприємців повідомили сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

Як наголошувалося на прес-конференції, підприємці підтримують усі вимоги перевізників, зокрема, що стосуються кредитів банків.

За словами представника ініціативної групи підприємців Іллі СТАРИНЦЯ, підприємствам «нічим віддавати кредити, банки нічого чути не хочуть, займаються мародерством, уряд не вживає ніяких заходів». На його думку, необхідно ввести кредитні канікули до закінчення кризи, а також знизити відсотки по кредитах. «Криза в промисловості розпочалася у вересні, чому досі нічого не зроблено? Поясніть, чим мій токар гірший за банкіра?» – заявив І.СТАРИНЕЦЬ, зазначивши при цьому, що влада підтримує тільки банки.

Відео дня

У свою чергу, підприємець Руслан ЗОРЯ повідомив, що в Черкасах за останній місяць було організовано три акції протесту і люди не збираються зупинятися на цьому. За його словами, до Києва готові приїхати тисячі підприємців.

Голова виконкому всеукраїнського громадського об`єднання «Народний фронт», яке займається підтримкою акції вантажоперевізників, Олександр БІЛИК заявив на прес-конференції, що такі настрої спостерігаються в багатьох областях. За його словами, на «гарячу лінію» об`єднання надходить безліч звернень.

Як повідомляв УНІАН, представники асоціацій та об`єднань вантажних автомобільних перевізників з різних областей України оголосили про проведення з 18 лютого безстрокового Всеукраїнського страйку аби привернути уваги влади до проблем у галузі вантажних автоперевезень.

Основною вимогою для поліпшення умов на ринку автомобільних перевезень є негайна розробка механізму розподілу між державою, банком і позичальником відповідальності за обслуговування кредитів на період кризи.

Перевізники вимагають встановлення твердих мінімальних тарифів на перевезення вантажів; зменшення фінансового навантаження, а саме: зниження облікової ставки НБУ, надання кредитних канікул на час кризи з нульовою процентною ставкою, зниження процентної ставки на кредити, переведення валютних кредитів у гривневі за курсом валют на час оформлення кредиту, пролонгації кредитних договорів на більший термін, прийняття єдиного пакета документів для найманої робочої сили (шоферів) і вантажів.

Також вантажоперевізники вимагають закласти транспортний збір у вартість пального і запровадити контроль над його цільовим використанням (при ухваленні мінімальних тарифів на перевезення вантажів); внести зміни до законодавчих актів для боротьби з каботажем і демпінгом на внутрішньому ринку перевезень; поліпшити інфраструктуру і якість доріг; ввести відповідальність за перевантаження автомобілів замовником чи одержувачем вантажу; дозволити рух автотранспорту через Київ у денний час для завантаження/розвантаження автомобілів тощо.

З 18 лютого акція проводиться в Києві і по областях. У Києві в ній беруть участь близько 100 автомашин, які стоять у районі Окружної дороги і яких поки що не пускають до Києва.