Київ. 20 лютого. УНІАН. Банкіри маніпулюють введенням в їхніх банках тимчасових адміністрацій. Таку думку висловив голова громадського руху «Ми – Україна!» Віталій ДЮКАРЕВ сьогодні під час прес-конференції в УНІАН.

За його словами, коли банкірам необхідно покращити свої активи, їм вигідно просити Національний банк про введення тимчасової адміністрації, і тим самим заморозити видачу депозитів вкладникам.

“Нерухомість, яку багато хто (банки - УНІАН) придбав, бажаючи зберегти гроші від інфляції, - це все знижується в ціні, вони це скуповують, і починається фаза зростання", - сказав В.ДЮКАРЕВ.

Відео дня

Довідка УНІАН. Тимчасова адміністрація - особлива процедура в банківському законодавстві, прописана в Законі України «Про банки і банківську діяльність», коли керівництво банку відстороняється, а управління ним переходить до спеціально призначеного тимчасового адміністратора. Вказана процедура належить до арсеналу заходів впливу Національного банку України на порушників банківського законодавства (підпункт «и» пункту 4 частини першої статті 73).

Закон зобов`язує Нацбанк призначити тимчасову адміністрацію у разі істотної загрози платоспроможності банку і надає таке право у ряді передбачених Законом обставин (стаття 75).

Від дня призначення тимчасового адміністратора до нього переходять повноваження всіх керівних органів банку (частина перша статті 78). Негатив для вкладників банку наступає з введенням мораторію на задоволення вимог кредиторів, що на час його дії (не більше шести місяців) дозволяє банку не виконувати свої зобов`язання, взяті до введення тимчасової адміністрації. Причому мораторій робить неможливим навіть стягнення коштів за рішеннями суду й іншим виконавчими документам (частина четверта стаття 59, пункт 1 частини третьої статті 85), за винятком тих, які стосуються: заробітної плати, аліментів, відшкодування шкоди, заподіяної здоров`ю і життю громадян, авторської винагороди (частина четверта статті 85).

У період мораторію не нараховується неустойка (штраф, пеня), інші фінансові санкції (пункт 2 частини третьої статті 85). Це не стосується відсотків за депозитами, які жодним чином не можна віднести до санкцій.

Згідно з частиною першої статті 85 вищезгаданого закону, Нацбанк має право ввести мораторій, але не зобов`язаний цього робити.