Київ. 19 лютого. УНІАН. Оргкомітет Української ради автомобілістів (УРА) – організатора акції громадського протесту проти підвищення ставок транспортного збору, яка пройшла 5-6 лютого у 87 містах України, зокрема під стінами Верховної Ради, підтримує дії владних структур щодо врегулювання проблемних питань.

Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомив сьогодні на прес-конференції в УНІАН представник Української ради автомобілістів Олег НАЗАРЕНКО.

За його словами, за час, що минув після проведення зустрічі 6 лютого ц.р. представників УРА з прем`єр-міністром України Юлією ТИМОШЕНКО, вже вдалося розв’язати низку проблемних питань.

Відео дня

Зокрема, на засіданні Кабміну 11 лютого ц.р. було ухвалено рішення щодо:

- відміни евакуаторів на вулицях України (постанова Кабміну №94 від 11.02.2009 р.). Віднині евакуація проводитиметься лише евакуаторами ДАІ виключно у випадках, коли транспортний засіб створює значні перешкоди дорожньому руху – унеможливлює пересування транспортних засобів проїжджою частиною. Працівникам ДАІ суворо забороняється брати участь у здійсненні не тільки евакуації, а й блокування транспортних засобів, які проводяться комерційними або комунальними структурами міст України;

- відміни обов`язковості тимчасових реєстраційних талонів. Відтепер автомобіліст – громадянин України має право самостійно вирішувати, одержувати тимчасовий реєстраційний талон чи нотаріально засвідчене доручення на право управління транспортним засобом;

- створення Ради автомобілістів при Кабінеті Міністрів України – дорадчо-консультативного органу, до якого увійшли представники органів виконавчої влади (у ранзі не нижче заступника міністра профільних міністерств) і представники Української ради автомобілістів. До компетенції Ради автомобілістів при Кабінеті Міністрів України відноситься участь у розробці (підготовці) законопроектів з проблемних питань; участь у проведенні експертизи нових проектів законодавства з усіх питань, що відноситься до компетенції Ради; участь у здійсненні заходів щодо відстежування результативності введених в дію законодавчих актів і підготовка рекомендацій Кабінету Міністрів України, центральним і місцевим органам виконавчої влади з питань, що відносяться до компетенції Ради.

Також О.НАЗАРЕНКО відзначив, що 17 лютого Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроект №3030-1 про зменшення ставок транспортного збору. На початку наступного парламентського тижня рішення щодо величини ставок транспортного збору буде ухвалено в другому читанні і в цілому. «Висловлюємо надію на зважене й мудре рішення парламенту, яке не розчарує автомобільне співтовариство України», – додав він.

Як відзначив у свою чергу представник Української ради автомобілістів Віктор КРЕМЕЗОВІЧ, одним з перших кроків Ради автомобілістів при КМУ буде виконання основної вимоги автомобільного співтовариства України – розробка (підготовка) законопроекту, яким транспортний збір буде скасовано, а замість нього введена надбавка на ремонт і облаштування доріг у ціну нафтопродуктів для автомобілів не пізніше 1 січня 2010 року.

Українська рада автомобілістів відзначає, що як акції автопротесту 5-6 лютого, так і діяльність УРА не мають політичного забарвлення і не керуються політичними силами. УРА націлена на пошук конструктивної і системної співпраці з владними структурами для вирішення цілої низки проблемних питань, які хвилюють автомобільне співтовариство України.

Як повідомляв УНІАН, 5-6 лютого в Україні розпочалася акція протесту автомобілістів проти підвищення ставок транспортного збору.

6 лютого Ю.ТИМОШЕНКО провела нараду за участю представників громадських об`єднань автовласників, за результатами якого доручила створити Раду автомобілістів.

До складу ради входитимуть представники Державного комітету з питань підприємництва, міністри транспорту і зв`язку, фінансів, а також заступник міністра внутрішніх справ і представники громадських об`єднань автовласників.