Київ. 19 лютого. УНІАН. ВГО "Народний фронт" закликає Генпрокуратуру, МВС, Президента довести до завершення розслідування справи про масове розкрадання документів протягом 2002-2004 років із Центрального державного історичному архіву України у Львові.

З відповідним закликом сьогодні на прес-конференції в УНІАН до вказаних державних інституцій виступив голова виконкому ВГО "Народний фронт" Олександр БІЛИК, до нього також приєднався історик, віце-президент товариства шанувальників Львова Іван СВАРНИК.

Як зазначив О.БІЛИК, "слідство у цій справі безрезультатно ведеться від грудня 2004 року... Вчені, письменники, митці, церковні діячі та громадськість неодноразово зверталися до центральних органів влади з проханням провести об’єктивне розслідування справи для встановлення справжніх злодіїв, замовників та їх покровителів... Однак ці звернення залишилися без жодного відгуку".

Відео дня

Виходячи з викладеного О.БІЛИК запевнив, що "Народний фронт" бере під свій моніторинг розслідування цієї справи.

У свою чергу І.СВАРНИК, який певний час працював у вказаному архіві, поінформував, що за підрахунками його колег з архіву зникли близько 600 архівних справ, кожна з якої налічує щонайменше 100 сторінок, не кажучи вже про сотні-тисячі розрізнених аркушів.

Також він висловив думку, що крадіжка архівних документів не могла відбутися без підтримки якихось високопосадовців з Києва. У контексті цього він нагадав, що восени 2004 року Дмитро ТАБАЧНИК та Віктор ЯНУКОВИЧ передали львівському архіву деякі документи, котрі в ньому колись зберігалися.

Торкаючись теми розслідування кримінальної справи, І.СВАРНИК висловив думку, що вона "не розслідується, а лежить на полицях слідчих". "Із 17 томів справа розрослася до 70, але так і не зрозуміло, хто причетний до крадіжки", - зазначив він.

"Розкрадання архівів є великим ударом по майбутньому історичної науки, злочином проти нації", - наголосив І.СВАРНИК.

Як повідомлялося раніше, з Центрального державного історичного архіву у Львові були вкрадені автографи класиків української літератури й науки, королівські пергаментні грамоти XVI-XVIII ст., польські метричні книги XVII ст., документи єврейської громади в Галичині, документи з історії української Церкви, матеріали про революцію 1848 і польське повстання 1863 рр., карти й атласи XVIII ст., фотографії часів Визвольних змагань українського народу 1918-1920 рр. та багато іншого.