Київ. 19 лютого. УНІАН. Необдумані заяви окремих українських політиків про збір коштів для виплати викупу піратам Сомалі призвели до затягування переговорів про звільнення «Фаїни».

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН заявив генеральний директор ДК «Укрспецекспорт» Сергій БОНДАРЧУК.

За його словами, українські моряки, які були на захопленому піратами судні, могли потрапити додому на два місяці раніше, якби не спроби деяких українських політиків зробити собі піар на цій події.

Відео дня

С.БОНДАРЧУК зазначив, що після захоплення судна було вироблено чітку стратегію щодо переговорів з піратами. «Було розуміння того, як нам потрібно вирішувати цю проблему, Президент ухвалив рішення про створення координаційної ради, було розроблено план дій, почалися переговори. Але після втручання політиків початку ток-шоу навколо цього питання, все пішло шкереберть. Мені, як простому громадянинові, було просто тяжко дивитися телевізор, свербіли руки піти й зупинити все, що відбувалося. Жодна країна у світі не допускає появи реаліті-шоу в подібних ситуаціях», - сказав голова «Укрспецекспорту».

Він переконаний, що українським політикам необхідно було враховувати наявність глобального інформаційного простору в світі. «Пірати теж мають Інтернет, ними керують люди, які мають освіту та досвід. І тим часом, як ми вели переговори, ці політичні сили збирали родичів моряків у прямому ефірі та заявляли про те, що вони зібрали певну суму грошей для викупу. Коли ми вже дійшли певних угод з піратами про розмір викупу, наші політики заявляли про те, що вони зібрали суму в два-три рази більшу. Природно, ситуація після цього ставала нульовою і нам знову доводилося повертатися до переговорів», - наголосив С.БОНДАРЧУК.

Він зазначив, що переговори з піратами вів безпосередньо судновласник за підтримки українських спецслужб і під особистим контролем Президента України Віктора ЮЩЕНКА. «Принциповою позицією Президента було те, що ситуація потрібно вирішувати тільки мирним чином, оскільки основною метою було повернути моряків на Батьківщину живими та здоровими, і цієї мети було досягнено. При цьому участь політичних діячів у цьому процесі зводилася лише до заяв, і ані копійки від цих людей не було отримано для того, щоб звільнити наших моряків», - підсумував гендиректор «Укрспецекспорту».

Як повідомляв УНІАН, суховантаж "Фаїна" було захоплено піратами 25 вересня 2008 року біля берегів Сомалі. На момент захоплення на "Фаїні" перебували 17 громадян України, троє росіян і один громадянин Латвії.

Пірати отримали викуп 4 лютого та залишили судно. За офіційною версією, морським розбійникам заплатили 3,2 млн. доларів.

На борту "Фаїни" була продана Кенії зброя - 33 танки Т-72, гранатомети, зенітні установки та боєприпаси.

У минулу п`ятницю екіпаж "Фаїни" було доставлено до Києва, звідки росіяни вилетіли до Петербурга. Тіло померлого капітана залишилося в Кенії для судово-медичної експертизи та оформлення документів.