Київ. 19 лютого. УНІАН. Нинішні показники бюджетів районів столиці на 2009 рік розроблені Київською міською владою на основі необгрунтованих розрахунків, практично виконати їх неможливо, і в разі збереження такої ситуації фінансування районів міста опиниться у критичному стані.

Як передає кореспондент УНІАН, про це на прес-конференції в УНІАН заявив голова Шевченківської у місті Києві райдержадміністрації Віктор ПИЛИПИШИН від імені більшості голів столичних РДА.

За його словами, бюджет Києва на 2009 рік, який сьогодні пропонується на рівні близько 17 млрд. грн., у кращому випадку можна виконати лише на 8-9 млрд. грн. Пояснюючи, В.ПИЛИПИШИН зазначив, що в проекті цього бюджету не враховані борги міста за 2008 рік по вже виконаних роботах (близько 2,5 млрд. грн.), а наповнення загального фонду на рівні 14,5 млрд. грн., як планує міська влада, за оцінками податківців, недовиконають приблизно на 3,5 млрд. грн.

Відео дня

“Тобто, нас чекають дуже тяжкі часи”, - сказав голова Шевченківської РДА. При цьому, зауважив він, аналіз видатків свідчить, що міська влада абсолютно не враховує ризиків, пов’язаних з економічною кризою.

В.ПИЛИПИШИН поінформував, що в нинішній “кризовий” рік КМДА планує витратити 36 млн. грн. на облаштування терміналів для оплати в’їзду в столицю, 44 млн. грн. - на паркомати, 41 млн. грн. - на комунальні ЗМІ, 8 млн. грн. - на стерилізицію собак і навіть на ремонт приміщення КМДА 15 млн. грн. Водночас на допомогу дітям-сиротам призначено 7 млн. грн., а на ремонт та підготовку шкіл до нового навчального року коштів зовсім не передбачено.

“Це говорить про те, що влада не зрозуміла до цього часу, які пріоритети під час кризи повинні бути”, - зазначив В.ПИЛИПИШИН. На його переконання, бюджет потрібно формувати таким чином, щоб, у першу чергу, забезпечити життєдіяльність міста та нормальні умови життя киян.

Натомість, за словами В.ПИЛИПИШИНА, міська влада визначила нереальні показники надходжень до бюджетів районів Києва, зобов’язавши їх самостійно виплачувати заробітні плати працівникам бюджетних установ та сплачувати рахунки за використані енергоносії. Він, зокрема, наголосив, що за такого стану в Шевченківському районі вже за місяць виникнуть проблеми з виплатою зарплат бюджетникам.

Керівники інших п’яти районів столиці підтвердили таку ж ситуацію. Так, голова Дарницької РДА Віталій СТАШУК повідомив, що показники надходжень до районного бюджету визначені КМДА вищі, ніж минулого, не кризового, року. За таких умов, заявив він, районний бюджет недоотримає 40 млн. грн., і вже через кілька місяців виникне загроза виплати заробітних плат бюджетникам.

Голова Печерської РДА Сергій СУЩЕНКО наголосив, що визначені відрахування до бюджету міста не залишили керівникам районів ніяких можливостей розв’язувати власні проблеми з ремонтом будинків, ліфтів тощо. А за словами його колеги з Святошинської РДА Володимира МАЗЕПИ, цього року у них відібрали навіть фонд для ліквідації в районі наслідків надзвичайних ситуацій.

Зі свого боку голова Голосіївської РДА Сергій САДОВИЙ повідомив, що коли показав обсяги надходжень керівнику районної податкової адміністрації, який нарівні з ним відповідає за наповнення бюджету, той також підтвердив, що виконати план надходжень неможливо.

Присутні голови райдержадміністрацій Києва висловили готовність до діалогу з міською владою і готовність до пошуку компромісу. Однак, констатували вони, вже протягом майже двох з половиною років керівництво КМДА ігнорує їхні звернення і не реагує на пропозиції.

Тому вони підготували та надіслали на адресу керівництва держави та Києва листи з проханням відреагувати на загрозливу ситуацію, що складається в столиці, і вжити заходів для нормалізації взаємодії міської та районних влад і наведення ладу в столиці. Звернення підписали голови дев’яти із десяти існуючих райдержадміністрацій у місті Києві.