Київ. 16 лютого. УНІАН. Пекарі просять уряд дозволити Аграрному Фонду надавати їм зерно з відтермінуванням платежів.

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН повідомив президент всеукраїнської асоціації пекарів Володимир СЛАБОВСЬКИЙ.

За словами В.СЛАБОВСЬКОГО, на сьогодні в хлібопекарній галузі склалася складна ситуація через зростання цін на газ, необхідності передоплати за енергоносії, борошно та іншу сировину, через розрахунки щодо валютних кредитів, оскільки валютні коливання значно здорожують їх обслуговування.

Відео дня

Він також зазначив, що, незважаючи на обіцянки, уряд не вживає заходів для стабілізації ситуації в галузі.

У зв`язку з цим пекарі мають намір провести страйк і мітинги. Вони вимагають від Верховної Ради України терміново розглянути і прийняти закон про заходи для мінімізації наслідків фінансової кризи в хлібопекарній галузі. Крім того, пекарі просять Кабмін скасувати постанову про регулювання рентабельності на масові сорти хліба. На їх думку, в такому разі, влада змушена будуть домовлятися з виробниками, тоді як зараз просто жорстко диктує умови.

В.СЛАБОВСЬКИЙ зазначив, що в умовах кризи скасування регулювання дасть змогу виробникам оперативно реагувати на умови ринку, які змінюються.

При цьому він заявив, що при скасування регулювання рентабельності ціна на хліб не зросте, оскільки на сьогодні вона й так «ринкова».

Президент всеукраїнської асоціації пекарів зазначив, що пекарі взяли кредити у валюті, і тепер коливання курсу валют посилюють ситуацію в галузі. На думку В.СЛАБОВСЬКОГО, середня ціна буханця хліба на сьогодні становить 3 грн., разом з тим, вона повинна бути вищою приблизно на 10%, якщо підприємства зможуть перекредитуватися у банків і пролонгувати кредити. Якщо ж ні, то вони змушені будуть закладати різницю в курсі у собівартість хліба.

Нагадаємо, в Україні місцеві органи влади мають право встановлювати граничні рівні рентабельності виробництва борошна і масових сортів хліба. На сьогодні обласні державні адміністрації своїми розпорядженнями встановили обмеження рентабельності на виробництво масових видів хліба на низькому рівні (для більшості областей - на рівні 2-5%, в окремих областях до 15%), що не забезпечує отримання підприємствами прибутку, необхідною для розширення розвитку виробництва.