59% вважають неприйнятним для уряду брати в Росії кредит на покриття дефіциту бюджету України

· Ще більше – 65% – вважають неприйнятним брати в Росії кредит, якщо російські підприємства натомість отримають пільги для придбання української власності.

· На питання «Де уряд повинен взяти кошти для виплат з держбюджету зарплат і пенсій?» 41% відповіли, що треба скоротити інші видатки держбюджету (окрім зарплат і пенсій).

Відео дня

· У разі, якщо Україна все-таки прийме рішення про залучення іноземних кредитів, лише 21% підтримують вибір Росії як країни-кредитора. Натомість 29% впевнені, що кредит краще брати в країн Європи (15%) або в міжнародних фінансових організаціях (МВФ, Світовий банк тощо) (14%).

Тільки 31% вважають вигідною для України газову угоду з Росією, тоді як майже половина – невигідною.

· 58% впевнені, що краще отримувати газ по європейським цінам і не залежати від Росії, тоді як лише 27% – краще платити менше за газ і бути залежними від Росії.

Для довідки: За результатами телефонного опитування, проведеного 15-17 січня 2009 року, 82% опитаних вбачали у перекритті газу Росією переважно політичні чинники. Половина вважали, що Росія не мала права перекривати газ Україні. На думку 2/3 опитаних, українська газотранспортна система має належати виключно Україні, лише 12% – Україні і Росії.

Три чверті громадян України вже обмежили витрати на харчування у результаті кризи

· 47% відчули затримки у січні з виплатами з держбюджету зарплат, пенсій, стипендій чи соціальних виплат.

· Загострення кризи протягом останнього місяця відчули 90% опитаних.

Більшість опитаних (52%) не погодилися, що уряд Тимошенко робить усе можливе для подолання кризи в Україні

· 62% не вірять, що уряд забезпечить вчасну і повну виплату з Держбюджету зарплат, пенсій, стипендій та соціальних виплат.

· 80% не вірять, що комунальні тарифи для населення не будуть рости у 2009 році.

· 63% опитаних вважають, що уряд Тимошенко нездатний подолати економічну кризу протягом найближчого часу. Загалом тільки 24% вважають уряд Тимошенко спроможним подолати економічну кризу найближчим часом.

Питання досліджував Національний інститут стратегічних досліджень (http://www.niss.gov.ua).

Опитування було проведено українською дослідницькою компанією GfK Ukraіne (www.gfk.ua) методом телефонного інтерв’ю. Загальна вибірка опитування складає 600 респондентів. Вибірка репрезентативна відносно телефонізованого дорослого населення України у містах із кількістю мешканців понад 50 000. Максимальна можлива похибка становить 4%. Опитування проводилося протягом 10-12 лютого 2009 року.