Київ. 5 лютого. УНІАН. Всеукраїнське об’єднання "Свобода" вважає, що рішення Міжнародного суду ООН в Гаазі щодо острова Зміїний суперечить інтересам України, і закликає Президента Віктора ЮЩЕНКА не визнавати його.

Як передає кореспондент УНІАН, відповідну заяву об’єднання сьогодні на прес-конференції в УНІАН оприлюднив його лідер Олег ТЯГНИБОК.

"Всеукраїнське об’єднання "Свобода" заявляє, що рішення Міжнародного суду ООН в Гаазі у справі щодо делімітації континентального шельфу і виключної економічної зони в Чорному морі між Україною та Румунією є упередженим та суперечить життєвим інтересам української нації", - йдеться у заяві.

Відео дня

Крім того, в документі наголошується, що таке рішення Міжнародного суду "фактично відкриває скриньку Пандори територіальних претензій до України з боку інших держав". Більше того, втрата контролю над багатим нафтою і природним газом континетальним шельфом є черговою перепоною до енергетичної незалежності нашої країни.

Враховуючи викладене, ВО "Свобода" також вимагає від глави держави "на знак протесту України" скасувати офіційний візит до України Президента Румунії, запланований на 25-26 лютого; визнати роботу Міністерства закордонних справ України незадовільною і некомпетентною та звільнити з посад усіх дипломатів, які не змогли захистити національні інтереси щодо делімітації континентального шельфу.

Як повідомляв УНІАН, 3 лютого Міжнародний суд ООН у Гаазі (Нідерланди) виніс ухвалу, якою визначив, що острів Зміїний не може вважатися частиною прибережної лінії України під час визначення серединної лінії при делімітації континентального шельфу та виключної економічної зони. Міжнародний суд ООН також вирішив не враховувати диспаритет у довжині прибережної лінії України та Румунії в Чорному морі під час делімітації континентального шельфу та виключної економічної зони.