Київ. 29 січня. УНІАН. Верховна Рада не підтримає кандидатуру Валентина НАЛИВАЙЧЕНКА для призначення на посаду голови СБУ.

Про це заявив голова Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони Анатолій ГРИЦЕНКО сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

Відповідаючи на запитання журналістів, чи підтримає парламент кандидатуру Валерія ХОРОШКОВСЬКОГО на посаду голови СБУ, А.ГРИЦЕНКО зазначив, що профільний комітет ВР у середу, 4 лютого, розглядатиме на цю посаду кандидатуру нинішнього в.о. голови СБУ В.НАЛИВАЙЧЕНКА, яку вніс Президент України Віктор ЮЩЕНКО.

Відео дня

“Я не хотів би спекулювати з приводу ХОРОШКОВСЬКОГО або ще десятка інших кандидатів. Це право Президента”, - зазначив А.ГРИЦЕНКО.

Коментуючи останні події навколо цього, народний депутат зауважив, що не дає оцінки особистим якостям В.ХОРОШКОВСЬКОГО, і додав, що “коли указ про призначення виходить ще до того, як прийнято рішення про звільнення з попередньої посади, це означає – щось не в порядку у нашій державі – це вже біда”.

“Адже йдеться про спецслужбу, про дуже важливу інституцію, яка повинна забезпечувати державну безпеку”, - підкреслив А.ГРИЦЕНКО.

Депутат також повідомив, що, швидше за все, у четвер, 5 лютого, питання про кандидатуру на посаду голови СБУ буде винесено на розгляд Верховної Ради.

А.ГРИЦЕНКО також висловив думку, що кандидатура В.НАЛИВАЙЧЕНКА не буде підтримана Верховною Радою.

“Минулого разу вона (кандидатура В.НАЛИВАЙЧЕНКА – УНІАН) набрала нуль голосів. Цього разу може бути кілька голосів. Але я відчуваю, що на нинішньому етапі парламент не довірить очолити Службу безпеки В.НАЛИВАЙЧЕНКУ. Насамперед з причин, які частково пов’язані з його діяльністю, але значною мірою пов’язані з діяльністю інших посадових осіб”, - пояснив він.

Водночас, А.ГРИЦЕНКО наголосив, що кадрова політика у силових структурах України є “вже давно спотвореною, політизованою і проводиться з порушенням закону і Конституції”.

“Це стосується і Служби безпеки: починаючи від незаконного статусу нинішнього керівника, до більшості інших кадрових призначень, які з ним не погоджувалися і приймалися чиїмось рішенням з порушенням і етики, і законодавства”, - сказав А.ГРИЦЕНКО.

На його думку, призначення на посади у силових структурах та присвоєння вищих офіцерських звань повинно здійснюватися лише після розгляду профільним парламентським комітетом.