Київ. 27 січня. УНІАН. Українські винороби виступають за підвищення акцизів на кріплені вина. Про це повідомив сьогодні на прес-конференції в УНІАН почесний голова правління Одеського коньячного заводу (ТМ «Шустов») Роберт ГУЛІЄВ.

За його словами, кріплені вина – це напій, вироблений з виноматеріалу з додаванням рафінованого цукру і спирту ректифікату пшеничного. «З погляду світових технологій, це нонсенс. По суті, це технологічна схема, узаконена державою, яка призводить до того, що дозволене виробництво фальсифікованого продукту. У нас близько 60% виноробства займається виробництвом таких вин», - заявив Р.ГУЛІЄВ.

«Коли ми говоримо про підвищення акцизу чи непідвищення, тут можна сперечатися. Але на сьогодні ставка акцизу на кріплені вина становить 0,5 грн. (не змінювалася з 2004 року), а на горілку – 21 грн. і на коньяк – 10 грн. Якщо порахувати кількість спирту, яка входить у кріплене вино, – 18%, то ставка акцизного збору на вино має бути в межах 10 грн.», - сказав Р.ГУЛІЄВ.

Відео дня

Також винороби вважають необхідними встановити мінімальні ціни на вино для боротьби з неякісною продукцією.

За словами директора з маркетингу і продаж ЗАТ «Одесавинпром» (ТМ «Французький бульвар») Володимира МАСЛЕНКОВА, на сьогодні вроздріб можна придбати вино по 6-8 грн. за пляшку. При цьому він підкреслив, що якщо вино виробляти з винограду зі сплатою всіх податків, його ціна не може бути такою низькою. На сьогодні винороби ще не визначилися з економічно обгрунтованим рівнем мінімальних цін. В.МАСЛЕНКОВ зазначив, що це питання вимагає обговорення в галузі.

На прес-конференції винороби озвучили відкритий лист до прем`єр-міністра України Юлії ТИМОШЕНКО, в якому просять підвищити ставки акцизного збору на кріплені вина (з додаванням спирту) і змінити порядок розрахунку акцизного збору для такої продукції, виходячи з вмісту спирту (пропорційно кількості спирту) в ній.

На думку учасників прес-конференції, це забезпечить надходження податків до державного бюджету, мінімізує тіньовий оборот і стимулюватиме виробництво продукції високої якості.