Київ. 23 січня. УНІАН. Сподівання українського суспільства на відстоювання урядом національних інтересів під час переговорів з Росією про постачання і транзит газу не справдилися.

Такими є висновки проведеного Національним інститутом стратегічних досліджень соціологічного опитування “Газові домовленості і загрози національній безпеці”, що були представлені сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

“На жаль, сподівання українського суспільства на захист урядом національних інтересів не справдилися. Оприлюднений текст контракту на постачання газу в Україну, який став відкритим для громадськості, засвідчив: створена загроза банкрутства НАК “Нафтогаз України” і переходу під контроль Росії української газотранспортної системи”, - констатував директор Національного інституту стратегічних досліджень Юрій РУБАН.

Відео дня

За даними дослідження, дві третини громадян України висловилися проти, щоб в обмін на врегулювання конфлікту віддати Росії контроль над українською газотранспортною системою.

Водночас більшість (56%) громадян сподівалась, що, пішовши на певний компроміс з Росією, Україна збереже контроль над ГТС.

За словами Ю.РУБАНА, соцопитування також засвідчило, що газовий конфлікт не додав рейтингу прем’єр-міністру України Юлії ТИМОШЕНКО.

Крім того, результати опитування показали, що якби вибори Президента відбувалися найближчої неділі, то 23,2% опитаних віддали б свої голоси Віктору ЯНУКОВИЧУ, 13,9% - Юлії ТИМОШЕНКО, 8,9% - Віктору ЮЩЕНКУ.

Опитування було проведено 10-16 січня 2009 року за квотною вибіркою, що репрезентує населення України віком від 18 років. Опитано 2011 респондентів в усіх областях України, АР Крим та м. Києві. Похибка вибірки становить 2,3%.