Київ. 22 січня. УНІАН. Асоціація малих міст України вважає за необхідне під час внесення поправок до Закону «Про державний бюджет України на 2009 рік» передбачити кошти для бюджетів малих міст в обсязі 1 млрд. грн.

Про це говорили сьогодні на прес-конференції в УНІАН, в якій взяли участь голова Асоціації малих міст України Павло КОЗИРЄВ, член правління Асоціації, міський голова м. Бобринець Леонід КРАВЧЕНКО і член правління Асоціації, заступник міського голови м. Українка Валентина ПОЛТАВЕЦЬ.

Учасники конференції нагадали, що вперше про виділення цих коштів вдалося домовитися з урядом під час підготовки змін до держбюджету 2008 року. Пропонувалася процедура виділення коштів безпосередньо від Міністерства фінансів кожному місту та розподіл міською радою.

Відео дня

Під час підготовки проекту бюджету на 2009 рік також було погоджено норму про виділення 1 млрд. грн. на потреби малих міст, але під час проходження документа і затвердження Закону «Про Державний бюджет України на 2009 рік» її було виключено.

Крім того, у процесі підготовки бюджету-2009 було задекларовано надходження 70% коштів екологічного фонду до місцевих бюджетів замість 10% 2008 року. Реально ж у прийнятому законі зафіксовано цифру 20%.

В оприлюдненому на прес-конференції прес-релізі сказано, що бюджети органів місцевого самоврядування мають 2009 року недофінансування заробітної плати в бюджетних установах і організаціях, недофінансування оплати енергоносіїв. Крім того, за твердженням асоціації, знову фінансування захищеної статі здійснюється за рахунок житлово-комунального господарства.

«Це вже питання національної безпеки. Стан будинків, мереж і відсутність коштів на їх ремонт може стати причиною масових катастрофічних ситуацій у малих містах», - сказано в прес-релізі.

Також зазначено, що щороку відбувається недофінансування виконання делегованих повноважень і маніпуляція формульним розрахунком, що ставить у залежність бюджети органів місцевого самоврядування від фінансових управлінь державних адміністрацій. За допомогою коефіцієнтів вилучення з місцевих бюджетів змінюється незрозумілим чином – витрати зменшуються, вилучення збільшуються.

«У цій ситуації ми звертаємося до прем`єр-міністра України, комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, комітету Верховної Ради з питань житлово-комунального господарства, всіх фракцій Верховної Ради України з пропозицією внести зміни до бюджету з урахуванням інтересів територіальних громад малих міст України», - сказано в прес-релізі.