22 січня  2009 року в УНІАН  відбулась прес-конференція за участю : Павла  Козирєва, голови Асоціації малих міст України, міського  голови м.Українка;  Леоніда Кравченка, члена правління Асоціації малих міст України, міського голови м.Бобринець та Валентини Полтавець, члена правління Асоціації малих міст України , заступника міського голови м.Українка.

Асоціація малих міст України занепокоєна ситуацією, що складається в малих містах. Прийнято державний бюджет на 2009 рік, яким незадоволені всі але розуміють, що краще жити з бюджетом аніж без нього. Малим містам знову прийдеться виживати, вони в кризовому стані живуть багато років, недофінансування приводить до зубожіння людей, занепаду територій. В проекті бюджету передбачались кошти в розмірі 1 млрд. грн. для малих міст України на вирішення найнагальніших проблем, але затверджений Закон України «Про державний  бюджет 2009 року» вже загубив цю суму.

Асоціація малих міст України  вперше в 2008 році вийшла на порозуміння з Урядом, який вже в проекті змін до бюджету 2008 року передбачив 1 млрд. грн. для малих міст. Пропонувалась процедура направлення коштів безпосередньо від Міністерства фінансів до кожного міста та розподілу міською радою, що відразу попереджує корупцію і направляє кошти на пріоритетні питання громади. В ситуації економічної кризи ці кошти стали б для малих міст і антикризовими  заходами, бо забезпечили б підрядними роботами підприємства на місцях, але нажаль цього не відбулось.

Відео дня

В процесі підготовки бюджету 2009 року було задекларовано надходження 70% коштів екологічного фонду до місцевих бюджетів. Реально ж для міських бюджетів ця цифра змінилась з 10% на 20%.

Залишається не вирішеною проблема відсутності в штатах виконавчих органів малих міст посад юристів, спеціалістів з питань землевпорядкування, архітектури та інших. Пропозиції щодо управління землями за межами населених пунктів залишились без уваги, як і пропозиції по впровадженню податку на нерухомість.

Бюджети органів місцевого самоврядування в 2009 році мають недофінансування заробітної плати в бюджетних установах та організаціях, недофінансування оплати енергоносіїв. Знову фінансування захищених статей  відбувається за рахунок житлово-комунального господарства. Це вже питання національної безпеки. Стан будинків, мереж та відсутність коштів на їх ремонт може призвести до масових катастрофічних ситуацій в малих містах.

З року в рік відбувається недофінансування виконання делегованих повноважень та маніпулювання формульним розрахунком, що ставить в залежність бюджети органів місцевого самоврядування від фінансових управлінь державних адміністрацій. За допомогою коефіцієнтів вилучення з міських бюджетів змінюється незрозумілим чином – видатки зменшуються, вилучення збільшуються.

В цій ситуації Асоціація   малих міст України  звертається до Прем’єр-міністра України, комітету Верховної ради України з питань національної безпеки, комітету з питань житлово-комунального господарства, до всіх фракцій Верховної ради України з пропозиціями внесення змін до бюджету з врахуванням інтересів територіальних громад малих міст України.