Київ. 20 січня. УНІАН. Громадський рух “Народний фронт” пропонує передати керівництво виконавчою владою Президенту України, ліквідувати посаду прем’єр-міністра та відновити ядерний статус держави як гарантію її безпеки.

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН заявив голова “Народного фронту” Володимир МАМАЛИГА, повідомляючи про початок діяльності руху.

На його думку, сьогодні більшість відомих політичних сил намагаються “інспірувати та очолити хвилю народного обурення дійсним станом речей і теперішнім життям в нашій державі”.

Відео дня

“Народний фронт” не є організованим чи інспірованим жодною з існуючих політичних сил. Це є так звана ініціатива знизу”, - сказав В.МАМАЛИГА. За його словами, новий рух - неполітична організація, яка має на меті захист населення від бездіяльності влади, свавілля банкірів та олігархів.

Керівник «Народного фронту» повідомив, що нове об’єднання створювалося дуже швидко – ідею обговорювали лише протягом місяця, і почало свою діяльність сьогодні, оскільки саме сьогодні пройшли установчі збори.

Сьогодні делегати з 18 регіонів (16 областей, Крим і Київ) обрали керівництво і затвердили маніфест з головними вимогами нової громадської ініціативи. У перспективі, за словами В.МАМАЛИГИ, - протягом наступного місяця відкрити представництва руху в кожному регіоні держави.

Ідеологія нового утворення, за словами члена ради “Народного фронту” Олега КУБАХА, передбачає утвердження “адекватної демократії” в Україні, головна вимога якої – відповідальна влада. “Нашою метою є впровадження засад адекватної демократії, при якій законослухняні громадяни будуть користуватися усіма перевагами демократії, захистом особистих прав, отримувати усі гарантовані Конституцією соціальні блага, а недоброзичливці української держави та народу, внутрішні й зовнішні, отримають жорстке та адекватне реагування на свої дії”, - зазначив він.

По-перше, за словами лідерів фронту, пропонується “проста, зрозуміла та ефективна” модель державного управління – народ обирає Президента на 4 роки, Президент особисто формує та очолює уряд і несе повну персональну відповідальність за дії виконавчої влади. При цьому, посаду прем’єр-міністра потрібно ліквідувати.

Крім того, за задумом об’єднання, необхідно суттєво розширити повноваження органів місцевого самоврядування та підвищити статус місцевих референдумів, якнайширше залучати громадян до участі у владі, для чого ліквідувати сільські ради, а їхні повноваження делегувати сільському сходу.

Також громадський рух виступатиме за відновлення ядерного статусу України “як альтернативи вступу до НАТО і гарантії територіальної цілісності держави та недоторканності її кордонів”.

Щодо зовнішньої політики, то у “Народному фронті” пропонують на найближчі 10 років відмовитися від форсування вступу до будь-яких міжнародних союзів та альянсів і всіляко збільшувати власну суб’єктність у глобалізованому світі. “Перед тим, як делегувати комусь частину суверенітету, українській державі слід повністю зіпнутися на ноги. На практиці це означає максимально жорстко відстоювати національні інтереси України та її громадян на міжнародній арені замість віддавати їх на жертву примарних перспектив членства в міжнародних блоках”, - сказав О.КУБАХ.

Підводячи підсумки, лідери “Народного фронту” підкреслили, що не претендують на роль третьої сили, інспірованої та фінансованої владними кланами. “Ми є представниками українського народу без огляду на релігійні чи політичні переконання, без огляду на те, де живемо - у центральній, південній, східній чи західній Україні”, - наголосили вони.