Питання про ставлення громадян України до україно-російського газового конфлікту  досліджував Національний інститут стратегічних досліджень (http://www.niss.gov.ua).

Опитування було проведено українською дослідницькою компанією GfK Ukraіne (www.gfk.ua) методом телефонного інтерв’ю. Загальна вибірка опитування складає 600 респондентів. Вибірка репрезентативна відносно телефонізованого дорослого населення України у містах із кількістю мешканців понад 50 000. Максимальна можлива похибка становить 4%. Опитування проводилося протягом 15-17 січня 2009 року.

82% опитаних вбачають у перекритті газу Росією переважно політичні чинники. Половина вважає, що Росія не мала права перекривати газ Україні

Відео дня

· Третина думають, що керівництво Росії у такий спосіб хоче посилити свій вплив на українську владу, і стільки ж – взяти під контроль українську газотранспортну систему. Лише третина вірять, що Росія зупинила поставки через борги України. 15% вірять, що у такий спосіб «Газпром» шантажує Україну, щоб вирішити свої фінансові проблеми.

· 45% переконані, що зупинивши поставки газу на Європу, Росія хоче дискредитувати Україну в очах Європи. 28% вважають, що «Газпром» шантажує Європу, щоб вона змусила Україну віддати свою газову трубу. 28% вірять, що Україна «крала» російський газ, який транспортувався в Європу.

· 80% респондентів особисто не відчули припинення поставок російського газу Україні через зменшення тепло- чи газопостачання у своїй домівці – українська влада змогла запобігти найгіршим  сценаріям конфлікту.

У вимозі В.Януковича імпічменту В.Ющенка та відставки прем’єра Ю.Тимошенка половина респондентів бачать бажання усунути політичних конкурентів на президентських виборах

· 30% вважають, що таким чином В.Янукович намагається завоювати симпатії Росії.

· Тільки чверть вірять у те, що вимога імпічменту Президента та усунення прем’єра продиктовані бажанням терміново відновити постачання газу Україні.

На думку 2/3 опитаних, українська газотранспортна система має належати виключно Україні, лише 12% – Україні і Росії

· Відносна більшість опитаних (26%) вважає що найбільше перешкоджає передачі української газотранспортної системи Росії В.Ющенко, 18% – Ю.Тимошенко, 7% – В.Янукович.

Більшість опитаних (54,0%) вважає, що краще оплачувати газ за європейськими цінами і бути незалежними від Росії