Київ. 16 січня. УНІАН. Організатори загальнонаціональної програми ”Людина року-2008” підбили остаточні підсумки експертного визначення лауреатів тринадцятої премії. Список претендентів на звання найбільш видатних особистостей України, які досягли значних успіхів у найважливіших для держави сферах професійної і громадської діяльності, було оприлюднено сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

Як зазначив генеральний директор програми ”Людина року” Аркадій РАЙЦИН, серед цьогорічних 16 номінацій найбільше претендентів було в категорії “Митець року” – 95 осіб. А.РАЙЦИН також відзначив, що основними тенденціями 2008 року стала поява нових прізвищ серед лауреатів та велика кількість представників регіонів, яка, за його словами, “підтверджує, що успішні люди є не лише в столиці”.

Зокрема, інтерес у присутніх на прес-конференції викликало прізвище народного артиста України, ректора Київського Національного університету культури і мистецтв Михайла ПОПЛАВСЬКОГО серед номінантів на звання “Митець року-2008”. Однак, як зазначив член Вищої академічної ради програми Олександр ЗЛОТНИК, “ця людина дуже відома серед українців саме як “співаючий ректор” і, головне, люди його люблять”.

Відео дня

Для досягнення успіху, на думку О.ЗЛОТНИКА, виконавець повинен володіти вокальними даними, зовнішністю, акторськими здібностями, хореографією і мати певний вік. “Що ми маємо (у М.ПОПЛАВСЬКОГО - УНІАН) – всі мінуси. Але при всьому при тому він є дуже популярною людиною. Він довів, що при всіх тих п’яти мінусах, але при правильній промокомпанії він став улюбленцем багатьох людей”, - сказав О.ЗЛОТНИК.

Інший член Вищої академічної ради програми Дмитро ВИДРІН звернув увагу на номінацію “Міський голова року-2008”, до якої потрапили мери Українки (Київська обл.) Павло КОЗИРЄВ, Сум – Геннадій МІНАЄВ та Херсона - Володимир САЛЬДО. Характеризуючи цих претендентів Д.ВИДРІН зазначив, що Українка за останні два роки “вийшла з депресивного стану і перетворюється у досить облаштоване містечко”, сумського мера “політичні сили три роки ніяк не можуть підім’яти під себе”, а міський голова Херсона “докладає колосальних зусиль для розвитку припортового господарства, щоб залучити до міста чоловіків” для “60 тисяч наречених”.

Також визначені лауреати ще в 14 категоріях - “Регіональний лідер”, ”Промисловець”, “Підприємець”, ”Фінансист”, ”Лідер страхового ринку”, ”Національна торговельна марка”, ”Інвестиція”, ”Аграрій”, ”Журналіст року в галузі електронних ЗМІ”, ”Газета”, ”Журнал”, ”Спортсмен”, ”Меценат” та ”Юний талант року”.

Крім того, остаточно затверджені володарі міжнародних та спеціальних премій ”Людина року–2008”, серед яких, зокрема, народний артист України та Росії Філіп КІРКОРОВ, народний артист Росії Ілля РЕЗНИК, лауреат Державної премії СРСР Євген ЄВТУШЕНКО та ще чотири переможці. Як зазначив О.ЗЛОТНИК, всі вони з вдячністю сприйняли повідомлення про нагородження в Україні і пообіцяли, крім Є.ЄВТУШЕНКА, обов’язково бути присутніми на церемонії нагородження.

Володарів титулу “Людина року-2008” (по одному з трьох-чотирьох лауреатів у 16-ти номінаціях) визначать члени Вищої академічної ради програми шляхом таємного голосування напередодні урочистої церемонії вручення премій, яка пройде 21 березня у Києві.

Довідка УНІАН. Загальнонаціональна програма ”Людина року” передбачає присудження цього титулу найбільш видатним особистостям України, які досягли значних успіхів у найважливіших для держави сферах професійної і громадської діяльності.

Міжнародні та спеціальні премії присуджуються відомим особистостям міжнародного масштабу, чия професійна і суспільна діяльність визнана світовим співтовариством і які безпосередньо зробили значний внесок у становлення і розвиток України як незалежної держави, сприяли зміцненню її позитивного іміджу у світі.

В експертному визначенні претендентів на здобуття лауреатських звань “Людина року-2008” беруть участь понад 800 експертів, делегованих 200 організаціями, установами, спілками та асоціаціями.