Київ. 15 січня. УНІАН. Українська народна партія закликає Президента України виступити з ініціативою, щоб Євросоюз отримував транзитний російський газ на східному українському кордоні, а не на західному, як сьогодні.

Відповідну заяву партії сьогодні на прес-конференції в УНІАН озвучив лідер УНП, народний депутат України, член парламентського комітету з питань ПЕК Юрій КОСТЕНКО.

За його словами, встановлення такої практики він запропонував, виступаючи на засіданні парламентського Комітету з закордонних справ Європарламенту у Страсбурзі 13 січня, під час якого обговорювалися питання про російсько-українську газову кризу та безпеку постачання газу до ЄС.

Відео дня

“Я запропонував, аби ЄС купувала газ в Росії не на західному кордоні України, а на східному. Тоді Україна може брати на себе зобов’язання щодо транзиту усієї кількості російського газу, який її ГТС прокачує до Європи”, - сказав Ю.КОСТЕНКО. При цьому він пояснив, що саме практика відрахунку надходження російського газу до Європи з західного кордону “призвела до сьогоднішньої газової кризи у Європі, а також дозволяє російському керівництву звинувачувати Україну в блокуванні транзиту, в крадіжках газу, невиконанні своїх зобов’язань”.

За словами Ю.КОСТЕНКА, “пропозиції української сторони були схвально сприйняті представниками Європарламенту, натомість російська сторона ані на зауваження, ані на пропозиції представників України не змогла відповісти”. “Це є свідченням, що “газова війна” – глибоко спланована провокація не лише проти України, а й проти ЄС”, - сказав він.

У контексті цього Ю.КОСТЕНКО підкреслив, що українська ГТС сьогодні здатна ефективно здійснювати транзит газу і, більше того, при мінімальній реконструкції зможе збільшити транзит із 120 млрд. куб. м у рік до 180. “Тобто Україна здатна забезпечувати Європу газом і ніякі ні південні, ні північні газоводи не потрібні”, - підкреслив лідер УНП.

Крім того, Ю.КОСТЕНКО зауважив, що очолювана ним партія також вимагає від уряду терміново встановити національну систему контролю російського газу, який надходить в Україну і яку було припинено за час роботу уряду Віктора ЯНУКОВИЧА.

“Лише у такий спосіб можна встановити істинного злодія, який краде дорогий газ та позбавляє українців перспективи достойного життя. Саме такі термінові кроки й ініціативи української влади здатні зупинити “газову війну” Росії”, - наголосив лідер УНП.

Водночас, коментуючи останні події в українсько-російських газових відносинах, Ю.КОСТЕНКО зазначив, що вони “є наслідком багаторічної бездіяльності влади України в енергетичній сфері”.

Зокрема, зауважив він, в Україні впродовж багатьох років постачання російського газу здійснюється не лише для енергозабезпечення країни, але й як найприбутковіший бізнес фінансово-промислових груп, наближених до влади. Крім того, багаторічна відсутність реальної політики диверсифікації джерел енергозбереження, енергопостачання та ефективного використання національних ресурсів “призвели до повної залежності України від Росії та зробили енергетичний шантаж сусідньої держави дієвим політичним інструментом впливу на українську владу”. Разом з тим, уряд України “свідомо саботує розробку власних газових родовищ в тому числі й чорноморського шельфу тощо”.

Враховуючи це, УНП звертає увагу вищого керівництва держави на необхідності рівноправної співпраці з Росією. На переконання членів партії це не може бути досягнуто “без врегулювання таких питань, як повернення Україні її частки активів колишнього СРСР, переходу на ринкові ціни за оренду земель в Криму російським Чорноморським флотом, та європейські ціни за транзитне забезпечення російських товарів, в тому числі й транзит російського газу в Європу”.