Київ. 14 січня. УНІАН. У газовому конфлікті Росія переслідує мету оволодіти газотранспортною системою (ГТС) України і дискредитувати її перед Європою.

Як передає кореспондент УНІАН, таку думку на прес-конференції в УНІАН висловив Іван ДІЯК, радник голови правління НАК «Нафтогаз України», член Київського міжнародного енергетичного клубу «Q-club».

За його словами, основні цілі, які переслідує Росія в газовому конфлікті з Україною, це: мати можливість заволодіти ГТС України, дискредитувати Україну перед Європою, розколоти і внести дестабілізацію в суспільство і політичний бомонд.

Відео дня

«Замість того щоб розв’язувати конфлікт, вони ведуть ось таку політичну боротьбу», – сказав він.

Також І.ДІЯК зазначив, що для того, щоб надалі не повторювалися такі конфлікти, Україні необхідно збільшити власний видобуток газу до 25-30 млрд. куб. м на рік, скоротити споживання газу в країні до 50 млрд. куб. м на рік, встановити всередині країни економічно обгрунтовані тарифи на газ для промислових споживачів, а також перейти у взаєминах з Росією на ринкові ціни на газ і на ринковий тариф на його транспортування.

Нагадаємо, конфлікт між Москвою і Києвом виник через суперечки про ціни на газ і тарифи за транзит російського блакитного палива до європейських країн через українську територію. В результаті з 1 січня постачання газу до України було повністю припинено. Це відчули на собі країни Східної Європи: зменшення обсягів імпорту російського газу відбулося в розпал зими.

Європейський Союз, який одержує близько 20% блакитного палива через газопровід, що проходить територією України, зажадав збереження обсягу поставок транзитного газу.