Київ. 29 грудня. УНІАН. Голова Патріотичної партії України Микола ГАБЕР пропонує провести в Україні люстрацію.

Як передає кореспондент УНІАН, про це М.ГАБЕР заявив сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

“Перше, що потрібно зробити, щоб пройти кризу та перейти до будівництва держави № 1, це – відсторонення від влади тих, хто себе дискредитував, привести до влади відповідальних політиків, які є патріотами України. Потрібні нові ідеї, нові команди, нові люди”, - сказав М. ГАБЕР.

Відео дня

На його думку, в Україні також необхідно ввести адміністративну диктатуру. “Чи то міністр, чи то прем’єр-міністр, чи то Президент мають діяти у відповідності з Конституцією та законами”, - пояснив він.

М.ГАБЕР також повідомив, що ППУ ініціюватиме введення заборони для народних депутатів обиратися до парламенту більш ніж на один термін повноважень. “Треба заборонити депутатам обиратися до Верховної Ради більше, ніж один раз підряд. У нас у Верховній Раді є люди, які там сидять ще з радянського часу. Вони міняють лівий табір на правий, але від того у них не має розуміння того, що відбувається в країні, бо вони не ходять вулицею, не спілкуються з людьми, вони не відчувають, як діють їхні закони”, - додав голова партії.

У свою чергу журналіст, член ППУ Ростислав МАРТИНЮК вважає, що люстрацію необхідно було провести відразу після проголошення Незалежності України. “Наприклад, у Чехії люстровано 140 тисяч чиновників, тобто кожен третій чиновник позбавлений посади. Сама люстраційна процедура не передбачає кримінальної відповідальності: якщо людина чесно декларувала свою співпрацю з КГБ та іншими спецорганами репресивного режиму, то це закінчувалося її звільненням з посади”, - пояснив він.

Довідка УНІАН. Процедура люстрації відбулася у більшості країн, які були членами блоку Варшавського Договору. Зокрема, закон “про Люстрацію” був прийнятий у Польщі, Чехії, Болгарії, тощо. Люстрація – це заборона функціонерам високого рангу, які скомпрометували себе, протягом певного часу займати посади в державному апараті, балотуватись в представницькі органи, бути суддями тощо.