Київ. 26 грудня. УНІАН. Експерти негативно оцінюють дії в 2008 році влади та опозиції.

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН повідомив голова правління Центру соціологічних та політологічних досліджень “Соціовимір” Сергій ТАРАН, підсумовуючи результати експерт-опитування “Як працювала влада та опозиція у нинішньому році та що нас чекає у наступному”.

“Експерти дають доволі низькі оцінки як владі і опозиції, так і інституціям поза політикою, які діяли в Україні впродовж 2008 року. Водночас, за п’ятибальною системою найкращі оцінки отримали засоби масової інформації – середня оцінка 3,1, голова Верховної Ради Арсеній ЯЦЕНЮК – 2,9. Кабінет міністрів в цілому отримав середню оцінку 2,7 та прем’єр-міністр Юлія ТИМОШЕНКО – 2,6”, - сказав С.ТАРАН.

Відео дня

За його словами, найгірші оцінки отримав Національний банк (середня оцінка 1,5), тіньовий уряд у цілому (1,6), а також, зокрема, міжнародний блок тіньового уряду (1,7).

“Діяльність всіх інституцій влади оцінюється достатньо негативно. Але якщо вибирати найкращі оцінки серед негативних - серед міністрів уряду експерти дали найбільше позитивних оцінок міністру закордонних справ Володимиру ОГРИЗКУ – 40%, міністру з питань надзвичайних ситуацій Володимиру ШАНДРІ – 33% та міністру освіти Івану ВАКАРЧУКУ – 26,6%”, - повідомив експерт.

Водночас С.ТАРАН не драматизує ситуацію у зв’язку з низькими оцінками експертів діяльності владних та опозиційних інституцій. “В Україні попри всі негативні тенденції та розчарування не відбулося повернення до авторитарного тренду розвитку. Згідно з усіма теоріями, які існують в політології, в Україні зараз мала бути дуже серйозна тенденція до зміни влади в бік авторитаризму та до згортання демократичних процесів. Свого часу це відбулося, наприклад, у Росії, де після єльцинської відлиги настав час закручування гайок та установлення більш закритого режиму. За теорією, в Україні мало відбутися те саме. Але цього не сталося, і поки ще немає такої тенденції. Це є оптимістичним, і ми можемо констатувати, що українська демократія має певний запас міцності. Але чи надовго його вистачить – важко сказати”, - пояснив він.

Центр соціологічних та політологічних досліджень “Соціовимір” проводив опитування “Як працювала влада та опозиція у нинішньому році та що нас чекає у наступному” за участю 30-ти провідних політичних експертів та економістів.