Київ. 26 грудня. УНІАН. Експерти вважають, що найважливішою подією 2009 року в Україні стануть президентські вибори.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомив голова правління Центру соціологічних та політологічних досліджень “Соціовимір” Сергій ТАРАН, підсумовуючи результати експерт-опитування “Як працювала влада та опозиція у нинішньому році та що нас чекає у наступному”.

“Найважливішими подіями 2008 року, які вплинуть на економічне та політичне майбутнє України, експерти називають економічну кризу, загострення внутрішньої політичної кризи, непроведення дострокових парламентських виборів, руйнівна діяльність Президента, валютні спекуляції в системі банків, російсько-грузинський збройний конфлікт... Всі події були надзвичайно негативними, до того ж, основна подія – економічна криза – відбулася поза Україною, що свідчить про нездатність українських політиків продукувати власні важливі події”, - сказав С.ТАРАН.

Відео дня

За його словами, 50% експертів прогнозують, що наступного року відбудуться президентські вибори згідно з Конституцією, 33,3% - одночасні парламентські та президентські, 20% - дострокові парламентські.

“Президентська виборча кампанія стане основною подією 2009 року. Ця кампанія фактично розпочалася минулого тижня, коли два основних конкуренти – ЮЩЕНКО і ТИМОШЕНКО – публічно оголосили один одного політичними конкурентами й опонентами. Ця кампанія триватиме весь наступний рік та визначатиме, як будуть діяти ті чи інші “політичні актори”, - вважає С.ТАРАН.

На його думку, кожний претендент на президентську посаду у виборчій кампанії керуватиметься своїми мотивами. “Для ТИМОШЕНКО буде серйозним мотивом довести виборцям, що вона є ефективним менеджером та ефективним прем’єр-міністром. Для ЯНУКОВИЧА участь у виборах буде складним завданням, тому що він йтиме з опозиційної ніші, що для нього надзвичайно незручно. Але найскладніше завдання – у Віктора ЮЩЕНКА, тому що у нього з його рейтингом та відсутністю політичних союзників мало шансів стати кандидатом”, - пояснив він.

Експерт вважає, що зараз В.ЮЩЕНКО “грає роль технічного кандидата або на користь тієї людини, яка поки ще невідома, або на користь В.ЯНУКОВИЧА”. За його словами, сьогоднішня ситуація свідчить про те, що В.ЮЩЕНКО зараз ставиться до Ю.ТИМОШЕНКО набагато агресивніше, ніж до В.ЯНУКОВИЧА. “Ці три ключові “актори” думатимуть, як їм брати участь у президентської кампанії, що їм говорити... Бо у кожного з них свої проблеми: у ТИМОШЕНКО – економічна криза, у ЯНУКОВИЧА – незручна опозиційна ніша, у ЮЩЕНКА – відсутність наступника... Власне, це й буде визначати обличчя наступного року”, - резюмував С.ТАРАН.

Центр соціологічних та політологічних досліджень “Соціовимір” проводив опитування “Як працювала влада та опозиція у нинішньому році та що нас чекає у наступному” за участю 30-ти провідних політичних експертів та економістів.