Київ. 25 грудня. УНІАН. Україна за підсумками 2008 року завдяки експорту продукції військового призначення має заробити не менше 1 млрд. дол.

Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомив директор Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння Валентин БАДРАК сьогодні на прес-конференції в УНІАН, в ході якої, зокрема, було презентоване видане аналітиками Центру дослідження “Військово-технічне співробітництво України з Росією: розвінчання міфів”.

“За підсумками 2008 року обсяги військового експорту України не зменшилися. Таким чином держава повинна заробити не менше 1 млрд. доларів”, - сказав В.БАДРАК.

Відео дня

Експерт наголосив, що цьому значною мірою сприяли й російські оборонні замовлення. “Але це пов’язано не з великою братньою дружбою України і Росії, а викликано значною тенденцією переозброєння армій більшості країн світу, які, у свою чергу, розміщують оборонні замовлення саме в Росії”, - пояснив В.БАДРАК.

Він повідомив, що український оборонно-промисловий комплекс бере значну участь у виробництві російської бойової авіаційної техніки, засобів Військово-Морських сил, а також, у меншому ступені, в постачанні високоточних засобів ураження і легкої бронетехніки.

Водночас, як показали результати дослідження, протягом останнього десятиліття обсяги військово-технічного співробітництва України з Росією знизилися з рівня 30-32% від загальних обсягів у 2000-2002 роках до 20-24% у 2007-2008-му. “На сьогодні у цифровому вимірі це складає близько 200-215 млн. доларів упродовж останніх двох років”, - зазначив В.БАДРАК.

Експерт констатував, що протягом наступного десятиліття обсяги військово-технічного співробітництва обох країн будуть поступово знижуватися до 12-15%. “Це відбуватиметься незалежно від зовнішньополітичного курсу України, зокрема вступу в НАТО, а є наслідком російської військово-технічної політики”, - пояснив В.БАДРАК.