Київ. 23 грудня. УНІАН. Народний депутат України, голова Незалежної профспілки гірників України Михайло ВОЛИНЕЦЬ переконаний у тому, що в разі ухвалення нового Трудового кодексу, запропонованого Партією регіонів, суттєво погіршиться становище трудящих.

Про це він заявив сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

"Ці маніпуляції, які відбуваються (навколо Трудового кодексу - УНІАН) суттєво погіршать стан трудящих", - сказав М.ВОЛИНЕЦЬ.

Відео дня

У свою чергу голова центру соціальних досліджень Конфедерації вільних профспілок України Олексій КЛЯШТОРНИЙ також піддав критиці проект нового кодексу, одним із співавторів якого є голова Федерації профспілок України Василь ХАРА. "Його (кодексу) вартість буде дорогою, тому що в ньому не передбачена відповідальність роботодавців за невиконання обов’язків, а передбачена лише відповідальність найманого робітника", - сказав він, додавши при цьому, що таким чином роботодавці "зможуть закрити доступ профспілок до підприємств".

Разом з тим О.КЛЯШТОРНИЙ не виключає, що автори проекту нового кодексу виконують "якусь програму, щоб якщо не знищити профспілки, то суттєво підірвати їх авторитет".

Водночас, відповідаючи на запитання журналістів, М.ВОЛИНЕЦЬ погодився з тим, що сьогодні профспілки повним чином не можуть захищати інтереси трудящих в тому числі і через їхню політизацію. "Якщо профспілки політизуються, то це буде провал", - сказав він. У той же час, коментуючи акції протесту ПФУ, М.ВОЛИНЕЦЬ висловив переконання у тому, що для захисту інтересів людей "іти просто під стіни Кабінету міністрів - це нічого не вирішить, профспілкам треба діяти послідовно". Утім він не виключає, що очолювана ним профспілка може приєднатися до акцій протесту, якщо вони не будуть заполітизовані.