Київ. 22 грудня. УНІАН. Корупції в земельній сфері сприяє одноосібне право голів районних адміністрацій на виділення земельних ділянок.

Таку думку висловив народний депутат (фракція БЮТ) Костянтин БОНДАРЄВ сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

За його словами, причинами махінацій із землею є недосконале законодавче забезпечення, внаслідок чого земля виділяється непрозоро, а також право голів РДА вирішувати питання про виділення земельних ділянок.

Відео дня

«Уся наша нормативно-правова система земельних відносин неврегульована. І там справді є проблема, - сказав депутат. – Відповідно до Земельного кодексу, угоди і акти за поданням державних земель в оренду або власність підписуються керівниками районних державних адміністрацій, яких, до речі, призначає Секретаріат Президента. Таким чином, голови районних державних адміністрацій мають право одноосібно приймати рішення і вирішувати долю землі, яка є державною власністю, вартість якої за одну сотку, зазвичай, перевалює за тисячі доларів. Чи багато державних чиновників зможуть утриматися від такої спокуси?»

За даними К.БОНДАРЄВА, дуже часто всі корупційні земельні схеми грунтуються на двох варіантах: отримання земельної ділянки із земель запасу у власність під ОСГ або під садівництво.

Він зазначив, що при узгодженні голів РДА відбувається призначення місцевих керівників органів виконавчої влади, зокрема і в земельній сфері.

«Згідно з п. 6 ст. 36 Конституції України, всі місцеві керівники органів виконавчої влади призначаються при узгодженні головами районних адміністрацій, а насправді голови РДА формують свою команду і пропонують кого куди призначити», - додав депутат.

За даними К.БОНДАРЄВА, всі кроки, аж до отримання державного акту на право власності на землю, проходять тільки в тому разі, якщо голова районної державної адміністрації згоден».

Депутат вважає, що для того, щоб припинити корупцію в земельній сфері і запобігти незаконним схемам виділення землі, необхідно провести інвентаризацію землі в Україні, заборонити безплатне виділення землі, проводити відкриті аукціони з продажу землі, забезпечити відкритість інформації про вільні земельні ділянки, а також проінвестувати розробку генеральних планів територій.

Як повідомляв УНІАН, 18 грудня Києво-Святошинський суд виніс ухвалу про взяття під варту голову Броварської районної державної адміністрації і ще трьох чиновників, які намагалися одержати 42 млн. доларів хабара за сприяння у виділенні земельних ділянок загальною площею 76 га і були затримані при отриманні “першого траншу” хабара в 11 млн. грн.

16 грудня міністр внутрішніх справ України Юрій ЛУЦЕНКО повідомив, що днем раніше співробітники Управління по боротьбі з організованою злочинністю в Київській області спільно з працівниками Генеральної прокуратури України затримали голову Броварської райдержадміністрації М.ДІДЕНКА, в.о. начальника управління земельних ресурсів РДА, його заступника і двох помічників, які намагалися одержати хабар у розмірі 42 млн. доларів США.