Київ, 19 грудня. УНІАН. Директор Національного інституту стратегічних досліджень Юрій РУБАН заявляє, що згідно з умовами кредитної угоди з Міжнародним валютним фондом Україна не може розраховуватися кредитними коштами з Росією за природний газ.

Про це Ю.РУБАН заявив сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

“Міжнародний валютний фонд єдине про що застерігав, щоб за рахунок кредитних коштів відбувалися розрахунки з Росією за поставлений природний газ. Таке застереження було висловлено МВФ”, – сказав Ю.РУБАН.

Відео дня

Експерт також не прогнозує якихось санкцій Міжнародного валютного фонду проти України за різку девальвацію національної валюти. “Згідно з Меморандумом, ключовою тезою була не фіксація курсу на якомусь рівні, а теза про подолання поточного негативного сальдо в зовнішньої торгівлі. І там було чітко прописано, звідки це сальдо береться – це надмірний рівень споживання всередині країни, величезна різниця між цінами, зокрема, вхідною ціною на імпортований природний газ і ціною для кінцевого споживача. Тому, очевидно, як засіб подолання такого дефіциту – і Україна, на жаль, не оригінальна в цьому – дійсно, це зниження курсу, тобто девальвація національної валюти”, - пояснив експерт.

На думку Ю.РУБАНА, девальвація гривні є “неприємним кроком”, але такий крок вже призвів до перших результатів. “Судячи з тієї публічної інформації, яка є на сайті Нацбанку, з’явились перші ознаки, що ця девальвація дає перші результати – збільшуються надходження від експорту. Ще зарано говорити про це, як про тенденцію, але якісь ознаки цього є. У мене є підозра, і, можливо, такі дані вже є в уряді, що десь намацується дно цього курсу. Все-таки я думаю, що цей механізм спрацює”, - вважає експерт.

Водночас, на його думку, Національний банк повинен був раніше обмежити можливість банків щодо валютних спекуляцій. “Дискусія відносно того, чому одному банку видали таку суму рефінансування, іншому – іншу, – це абсолютно справедливе запитання. Сподіваюся, Національний банк на нього відповість. А от те, чому не були передбачені механізми, які б зв’язували ці кошти і спрямовували їх саме на кредитування реального сектору, а не на валютні спекуляції, і чому тільки зараз пролунали перші заяви Нацбанку щодо обмежування діяльності банків на валютному ринку – дійсно питання. Тільки це питання нам доведеться вирішувати тут всередині. Я не думаю, що Міжнародний валютний фонд до цього буде мати, власно кажучи, якісь претензії”, - сказав Ю. РУБАН.

Як повідомляв УНІАН, МВФ ухвалив рішення про виділення Україні кредиту stand-by на суму близько 16,4 млрд. доларів для подолання проблем, пов`язаних з економічною кризою.

У листопаді Україна отримала перший транш кредиту на суму 4,5 млрд. доларів.

10 грудня голова Національного банку України Володимир СТЕЛЬМАХ заявив, що із траншу Міжнародного валютного фонду, що був наданий Україні, ще не використано жодного долара.

16 грудня у Секретаріаті Президента України із посиланням на керівника Головної служби соціально-економічного розвитку Секретаріату Романа ЖУКОВСЬКОГО повідомили, що в разі необхідності кредит МВФ може бути використаний для закупівлі НАК "Нафтогаз України" необхідного обсягу валюти для погашення боргу за отриманий газ перед ВАТ "Газпром".