Київ. 18 грудня. УНІАН. Громадські організації виступають за спрямування їм бюджетних коштів для надання соціальних послуг.

Як передає кореспондент УНІАН, про це представники організацій повідомили сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

Експерт Коаліції ВІЛ-сервісних організацій Ігор КАМІННИК поінформував, що у бюджетних установах 52% витрат йде на зарплати працівникам, майже чверть на капітальні витрати і лише 21% – так звані поточні витрати. Він підкреслив, що на програмну діяльність та на надання послуг грошей немає. За даними експерта, у світі більшість соціальних послуг надаються за принципом: хто запропонує за менші кошти якісніші послуги, той і отримує гроші, а неурядові організації є важливим елементом економіки та громадянського суспільства.

Відео дня

У свою чергу головний редактор журналу “Вісник благодійності” Владислав КУЧЕРЕНОСОВ зазначив, що важливим показником розвитку громадянського суспільства є сприяння влади у процесі роздержавлення соціальної сфери. За його словами, важливим інструментом такого роздержавлення є закупівля соціальних послуг, що надають НУО за бюджетні кошти. Він додав, що, незважаючи за Закон “Про соціальні послуги”, який вступив в дію 1 січня 2005 року, системи надання соціальних послуг в Україні немає.

Зі свого боку координатор Forum SYD в Україні Алла КЛІМЧУК запропонувала під час кризи відмовитись від фінансування державних установ та спрямовувати бюджетні кошти на надання соціальних послуг. На її переконання, держава має стати “грантодавцем” для організацій, що надають соціальні послуги. Вона вважає, що слід реформувати Міністерство праці і соціальної політики в частині “соціальна політика”, зменшити “соціальні” департаменти в інших гуманітарних міністерствах, перерозподіливши кошти на реальні соціальні програми.