Стверджують продавці в  понад 20 тисячах торгівельних пунктів приблизно в 170 містах України – від супермаркетів до кіосків, де протягом майже трьох років проводиться всеукраїнська Програма запобігання доступу неповнолітніх до сигарет в пунктах продажу – „Ми не продаємо сигарети неповнолітнім!”. Результати ефективності цьогорічної  програми було підбито 11 грудня 2008  року на спільному семінарі за участі Всеукраїнської благодійної організації “Громадська Рада з соціальних проблем розвитку підростаючого покоління”, представників Державного комітету України з технічного регулювання та споживчої політики, виробників тютюнових виробів . 

Програму запобігання доступу неповнолітніх до сигарет в пунктах продажу, що реалізується протягом сіми років, організує та координує Всеукраїнська благодійна організація “Громадська Рада з соціальних проблем розвитку підростаючого покоління”. Фінансову підтримку Програмі постійно надає ЗАТ “Філіп Морріс Україна”. Партнерами Програми з 2002 року виступали благодійний фонд „Інститут Споживача”, Всеукраїнська рекламна коаліція, СП „БігБорд ЛТД”. З 2003 року програма проводиться спільно з Держспоживстандартом України.

 Основним завданням Програми у 2008 році стало створення умов для суттєвого зменшення куріння серед громадян України віком від 10 до 18 років шляхом обмеження доступу цього прошарку населення до тютюнових виробів.

Відео дня

В 2008 році у рамках Програми ЗАТ „Філіп Морріс Україна” прожовжує втілювати новітній, більш комплексний підхід до вирішення проблеми дитячого куріння. Компанія ініціювала на постійній основі  проведення інформаційних сесій для своїх ключових клієнтів з питання запобігання продажу сигарет неповнолітнім з метою спільними зусиллями подолати цю комплексну проблему.

 Також в рамках Програми Всеукраїнська благодійна організація „Громадська рада з соціальних проблем розвитку підростаючого покоління”, спільно з Асоціацією „Громадська Рада”, волонтерами/членами Громадської Ради завдяки фінансовій підтримці ЗАТ «ФМУ» організували і провели серію контрольних перевірок щодо продажу сигарет неповнолітнім, інформування торгівельних закладів про наслідки продажу сигарет неповнолітнім шляхом розповсюдження інформаційних листівок щодо забезпечення неухильного виконання торгівельними закладами ст. 15-3 Закону України „Про державне регулювання виробництва і торгівлі спиртом етиловим, коньячним і плодовим, алкогольними напоями та тютюновими виробами”.

 Проект у період вересень-жовтень, 2008 року було реалізовано у сіми регіонах України: Київ, Тернопіль, Луцьк, Львів, Кременчуг, Симферопіль, Полтава.

 В цілому по зазначених регіонах можна стверджувати, що більшість продавців не продають сигарети неповнолітнім – цього року ця цифра виросла до 86%. Найкраща ситуація – у Тернополі, Луцьку, Полтаві та Кременчузі – 100% не продали сигарети неповнолітнім. Найгірша ситуація у Симферополі – 67% продавців продали сигарети неповнолітнім.

 Результати даних перевірок планується винести на обговорення під час семінару у грудні 2008 року спільно з представниками державних органів, які контролюють питання збуту тютюнових виробів та масс медіа, з метою прийняття необхідних рішень або вдосконалення існуючого законодавства щодо обмеження доступу неповнолітніх до сигарет у пунктах продажу.

Члени «Громадської Ради з соціальних проблем розвитку підростаючого покоління» та учасники Програми впевнені, що тільки шляхом поєднання зусиль державних структур, громадських організацій, компаній-виробників тютюнових виробів з діями представників торгівлі, педагогів, батьків, лікарів можливо досягти успіху у вирішенні проблеми підліткового паління”, - говорить виконавчий директор Ради Марина Галябарник – „Ми пишаємось, що вже на протязі 7ми років у нас є можливість продовжувати проводити Програму попередження доступу неповнолітніх до сигарет у пунктах продажу завдяки фінансової  підтримки компанії Філіп Морріс Україна, яка демонструє свою соціально-відповідальну позицію у суспільстві впродовж багатьох років. Також ми запрошуємо усіх небайдужих до проблеми приєднатись до Програми запобігання доступу неповнолітніх до сигарет у пунктах продажу та внести свій внесок у розвиток здоров‘я підростаючого покоління України”.

Довідка: 

Всеукраїнська благодійна організація “Громадська Рада з соціальних проблем розвитку підростаючого покоління” об’єднує 52 недержавні організації з 18 областей України та міста Києва. Рада постійно звертає увагу суспільства на соціальні проблеми серед молоді, насамперед – куріння.

Всеукраїнська  Програма запобігання доступу неповнолітніх до сигарет в пунктах продажу є частиною низки програм, що спрямовані на запобігання куріння серед неповнолітніх, а саме:

• Соціальна  рекламна кампанія „Я досягну успіху без куріння”;

• Всеукраїнська освітня програма „Діалог”;

• Всеукраїнська Програма запобігання доступу неповнолітніх до сигарет у пунктах продажу.

• Соціальні програми підтримки талановитої молоді: «Комп’ютерні ігри», «Чорноморські Ігри», спільний проект з „Асоціацією підтримки молоді та спорту”.

 Програми організуються та координуються ВБО „Громадська Рада з соціальних проблем розвитку підростаючого покоління” за фінансової підтримки ЗАТ „Філіп Морріс Україна”.

 

 Програма „Діалог” у 2005 році була реалізована спільно з ТОВ “Сан Інтербрю Україна”.

Нашу діяльність підтримують органи виконавчої влади, зокрема Міністерство Освіти і Науки України, яке надало одній з розроблених нами освітніх програм для підлітків офіційного статусу і підтримує впровадження цієї програми на всеукраїнському рівні (з 2001 року). У 2001 році з Держспоживстандартом України була ініційована і впроваджується програма обмеження доступу неповнолітніх до сигарет у пунктах продажу „Ми не продаємо сигарети неповнолітнім”.

         Програми Громадської Ради отримали позитивну оцінку Кабінету Міністрів України у 2003 та 2005 роках (Листи від Кабміну до МОН України, МОЗ України, Мінкомсім’ямолодь України, Держстандарту України з проханням врахування в роботі та сприяння в реалізації Програм Громадської Ради (від 03.03.03. № 13233 та від 17.02.05. № 4639/1/1-05).