Київ. 15 грудня. УНІАН. Асоціація «Укроліяпром» прогнозує загрозу браку насіння соняшнику наступного року у разі скасування експортного мита на це насіння, і зупинку ряду олійно-жирових заводів.

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН повідомив гендиректор асоціації Степан КАПШУК.

«Ми зробили розрахунки, що якщо буде вивезено 2 млн. тонн, і якщо такими темпами йтиме переробка, то в квітні-травні (2009 року - УНІАН) заводи вже матимуть брак соняшнику, і таким шляхом більшість їх мусить зупинитися», - зазначив він.

Відео дня

С.КАПШУК повідомив, що виробники олії звернулися до Президента, прем`єр-міністра, РНБО з проханням не скасовувати експортне мито на вивіз насіння соняшнику. «Ми пропонуємо вилучити цей пункт з урядового законопроекту, і дати галузі працювати стабільно і успішно», - зазначив він.

За його даними, у разі скасування мита, почнеться масовий експорт цієї сировини, що приведе до обвалу цін на неї на світових ринках і до зростання ціни олії на внутрішньому ринку. С.КАПШУК також зазначив, що у разі вивезення 2 млн. тонн насіння, втрати бюджету в 2008/2009 маркетинговому році становитимуть 1,7 млрд. грн., крім того, втрати через несплату 14% експортного мита становитимуть близько 350-400 млн. грн., без роботи залишаться понад 30 тис. робітників.

Як зазначив президент всеукраїнської громадської організації «Союз виробників харчової промисловості України» Олег ЮХНОВСЬКИЙ, при введенні експортного мита був широко вивчений досвід країн-виробників насіння соняшнику, врахована позиція МВФ і СОТ. «Зайве говорити, в якому стані перебуває зараз олійно-жирова промисловість. Але на сьогодні - це базова промисловість у харчовій промисловості, що успішно конкурує на експортних ринках. Постійні спроби внести корективи вносять певну нестабільність як на внутрішньому ринку, що приводить до закупівельного падіння цін, так і на зовнішньому», - зазначив він.

На його думку, вирішувати проблеми селян за рахунок олійно-жирової промисловості – це неправильний підхід, і уряд повинен мати інші важелі вирішення економічних питань.

Як повідомляв УНІАН, 11 грудня ц.р. Верховна Рада України прийняла у першому читанні проект закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо запобігання негативним наслідкам впливу світової фінансової кризи на розвиток агропромислового комплексу”. Відповідним документом, зокрема, передбачається внести зміни до Закону "Про ставки вивізного (експортною) мита на насіння деяких видів олійних культур", надавши до 1 вересня 2009 р. дозвіл на вивезення насіння соняшнику, подрібненого або неподрібненого, без сплати вивізного (експортною) мита.