Багатьох киян, та й не лише їх, заінтригувало нещодавно повідомлення  засобів масової інформації про те, що на Рибальському острові невдовзі „випливе” справжній підводний човен і на його базі буде створено Військово-Морський музей. Столиця України давно очікує того моменту, коли її героїчна сторінка історії про освоєння підводних глибин нашими співвітчизниками  знайде своє відображення в експозиції нового незвичайного  музею.

       Про  створення музею учасникам прес-конференції розповів  – Президент Міжнародного Благодійного Фонду „Славутич”  Сінько Микола Яковлевич, який є власником підводного човна СС-310.

      Надійним партнером у створенні музею  є Всеукраїнська асоціація ветеранів-підводників” . Її члени  - це люди, які пройшли багаторічну школу на флотах колишнього Радянського Союзу та у Військово-Морських Силах України і мають великий досвід морської практики, беруть активну участь у військово-патріотичному вихованні молоді  та пропаганді військово-морських традицій. Перед учасниками прес-конференції виступив голова асоціації колишній командир атомного підводного човна Кузьмін Олександр Вікторович. Він розповів не лише про готовність асоціації надати допомогу в створенні музею, а й  про інші благодійні справи ветеранів.

Відео дня

      Зокрема, про участь ветеранів-підводників у міжнародних конгресах, проведенні аналогічних всеукраїнських конгресів, які уже відбулися в Севастополі (2007р.) та Харкові (2008р.) Нещодавно відзначено 100-річчя від дня народження  Героя Радянського Союзу контр-адмірала Кучеренка І.Х. на його батьківщині в с.Новосілки Макарівського району на Ки ївщині.

      На останній конференції, що відбулася недавно в 95-й школі міста Києва, яка носить імя героїв-північноморців, прийнято рішення про відродження в цій школі Військово-Морського музею. За участю ветеранів-підводників тут розпочав свою роботу гурток юних техніків-судомоделістів.

      На конференції також вирішено розпочати підгототвку до 100-річчя від дня народження двічі Героя Радянського Союзу  колишнього головнокомандуючого ВМФ СРСР С.Г.Горшкова, уродженця м.Камянець-Подільського, командира підводного човна Щ-403 С.І. Коваленка, який став прообразом головного героя  відомого фільму „Командир щасливої „Щуки”.

     Попереду  у ветеранів-підводників Всеукраїнський конгрес у м.Одесі (травень 2009 р.) та 46-й Міжнародний конгрес у м.Сан-Дієго (США, вересень 2009 р.), а також інші цікаві заходи.

      Один із учасників конференції С.О.Смолянніков розповів про ініціативу членів асоціації щодо створеня вперше в Україні Всеукраїнської спілки письменників-маріністів, та проведення в наступному  році конкурсів на кращі твори з морської тематики та ін.