Київ. 10 грудня. УНІАН. У 2012 році в Києві на Рибальському острові ветерани військово-морських сил на базі справжнього підводного човна планують створити музей.

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН повідомили представники Всеукраїнської асоціації ветеранів-підводників і Міжнародного благодійного фонду “Славутич”, які є авторами і реалізаторами даної ініціативи.

“Столиця України давно очікує того моменту, коли її героїчна сторінка історії про освоєння підводних глибин нашими співвітчизникам знайде своє відображення в експозиції надзвичайного музею”, - зазначив голова Всеукраїнської асоціації ветеранів-підводників, колишній командир атомного підводного човна Олександр КУЗЬМІН.

Відео дня

Як повідомив президент благодійного фонду “Славутич” Микола СІНЬКО, наприкінці 90-х років минулого століття українські ветерани-підводники звернулися до Президента Росії з проханням передати фонду виведений з бойового складу Чорноморського флоту РФ підводний човен СС-130, на базі якого можна було б створити військово-морський музей.

“Це прохання було задоволено. І у 2000 році благодійний фонд “Славутич” прийняв цей човен, який перешвартували із Севастополя на Херсонський суднобудівний завод”, - повідомив М.СІНЬКО.

Він наголосив, що головною метою створення музею є військово-патріотичне виховання української молоді та демонстрація науково-технічних досягнень держави.

За словами президента фонду, у даний час є певні технічні проблеми з передислокацією по Дніпру цього підводного човна з Херсона до Києва.

М.СІНЬКО також зазначив, що на сьогодні після отримання необхідних дозволів від київської влади відпрацьовується проектна документація майбутнього музею, який планується створити в комплексі із 22-поверховою офісною будівлею на Рибальському острові.

“За найоптимістичними прогнозами, будівництво музею може бути завершено у 2012 році”, - зазначив президент благодійного фонду.

Як наголосили українські ветерани ВМС, відкриття музею може стати символічною подією, адже саме на цей рік вони подали заявку на проведення в Україні 49-го Міжнародного конгресу підводників.