Київ. 10 грудня. УНІАН. У разі проведення дострокових президентських виборів найбільше шансів вийти у другий тур мають нинішні прем`єр-міністр Юлія ТИМОШЕНКО та лідер Партії регіонів Віктор ЯНУКОВИЧ.

Про це свідчать результати всеукраїнського опитування, проведеного Інститутом соціальної та політичної психології АПН України, які презентував сьогодні на прес-конференції в УНІАН співробітник інституту Павло ФРОЛОВ.

За його словами, якби вибори відбулись найближчим часом, то голоси виборців, котрі мають намір взяти у них участь і вже визначилися з вибором, у першому турі розподілилися б таким чином: за Ю.ТИМОШЕНКО проголосували б 29,1%, за В.ЯНУКОВИЧА – 28,8%, за нинішнього главу держави Віктора ЮЩЕНКА – 9,6%, за спікера Верховної Ради Володимира ЛИТВИНА та лідера Компартії Петра СИМОНЕНКА – по приблизно 7,5% і за голову СПУ Олександра МОРОЗА та мера Києва Леоніда ЧЕРНОВЕЦЬКОГО – по 2,5% опитаних.

Відео дня

У другому турі, зауважив П.ФРОЛОВ, “шанси Ю.ТИМОШЕНКО та В.ЯНУКОВИЧА обійняти посаду Президента були б практично рівними”. Так, свої голоси за Ю.ТИМОШЕНКО готові віддати 39,2% респондентів, за В.ЯНУКОВИЧА – 38,2%. Водночас 22,6% громадян ще не визначились з вибором між цими двома кандидатами.

Експерт також додав, що дослідження показало досить високу електоральну активність – близько 74% опитаних українців готові взяти участь у голосуванні.

В ході опитування, що проводилось 24-30 листопада, взяли участь 2 тис. респондентів з усіх областей України та АР Крим. Дослідженням було охоплено 253 населених пункти, з яких 103 – міські, 150 – сільські.

Опитування проводилося за квотною вибіркою, що репрезентує доросле населення віком від 18 років і старше з квотуванням за статтю, віком та рівнем освіти. Похибка вибірки становить 2,2%.