Київ. 9 грудня. УНІАН. Компанія «Фомальгаут-Полімін», що входить до групи «Фомальгаут», завершила будівництво першої черги нового заводу з виробництва сухих будівельних сумішей (СБС) у місті Цюрупинську (Херсонська обл.).

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН повідомив директор Департаменту реалізації СБС «Фомальгаут-Полімін» Сергій БУДНИКОВ.

Він зазначив, що інвестиції в будівництво першої черги заводу становили 3,5 млн. євро, планується, що термін окупності заводу становитиме 4 роки. «Підприємство, яке буде введено в експлуатацію до кінця цього року, випускатиме весь асортимент цементно-піщаних сумішей, а також рідкі грунтові суміші під торговою маркою POLIMIN», - повідомив С.БУДНИКОВ.

Відео дня

За його словами, спочатку завод буде завантажений не на повну потужність. «Підприємство задовольнятиме потреби будівельників півдня України, що дозволить зменшити собівартість виробництва СБС для цього регіону», - сказав представник компанії.

Кажучи про ситуацію на ринку споживання СБС, С.БУДНИКОВ зазначив, що криза в будівельній галузі вже відчувається, але істотного падіння продажів СБС поки що не зафіксовано. «Істотного спаду на ринку СБС можна чекати з весни 2009 року. Весь 2009 рік буде кризовим. Ми вже зараз прогнозуємо зменшення ринку до розміру 2006 року – на третину від сьогоднішнього обсягу, що становить 1,6 млн. тонн СБС. Зараз ми акумулюємо фінансові та виробничі ресурси, щоб в гарній формі увійти до 2010 року, коли ринок, за нашими прогнозами, стабілізується. Можна сподіватися, що в 2010 році завдяки ефекту відкладеного попиту, коли клієнти повернуться до запланованих будівельних проектів, почнеться зростання», – сказав С.БУДНИКОВ.

Зараз, за його словами, компанія «Фомальгаут-Полімін» оптимізує свої витрати, але скорочення персоналу найближчим часом не планується. «Наприклад, частина працівників нашого заводу в Красному Лимані на півроку переводяться працювати на нове підприємство в Херсонській області, де рівень зарплат вищий», - сказав С.БУДНИКОВ.

При цьому він зазначив, що компанія вирішила житлове питання для працівників, які переводяться в Цюрупинськ. «Ми організовуємо харчування для наших співробітників, єдине чого ми не зробили, це не перевезли їхні сім`ї. Наші робочі з Донецької області погодилися перейти на роботу в Цюрупинськ, на запропонованих нами умовах», - додав представник компанії.

Він також повідомив, що в 2008 р. оборот компанії збільшився на 38 млн. грн. порівняно з 2007 роком - до 285 млн. гін. За даними С.БУДНИКОВА, виробництво СБС POLIMIN за рік зросло на 18% – з 120 тис. тонн у 2007 р. до 142 тис. тонн у 2008 р.

Довідка УНІАН. До групи «Фомальгаут» (100% український капітал) входять компанія «Фомальгаут-Полімін» з двома заводами у Києві і одним у Красному Лимані з випуску сухих будівельних сумішей, «Фомальгаут-Волинь» (виробник вапна загальнобудівельного призначення), завод будівельної техніки «Будмаш» (Житомир), оптово-роздрібна торгівля будматеріалами «Фомальгаут-Т» (роздрібна мережа магазинів «МастерОК!»). У групі «Фомальгаут» працює більш як 1 тис. чоловік.

Загальна потужність двох заводів у Києві – 160 тис. тонн на рік, у Красному Лимані (Донецька область) – 50 тис. тонн на рік. Після введення в експлуатацію першої черги заводу в Цюрупинську, загальна потужність підприємств групи «Фомальгаут» становитиме 250 тис. тонн СБС на рік.